Du er her:min barsel»Artikler»Selvudvikling»Kan du styre din vrede? Eller styrer den dig?

Kan du styre din vrede? Eller styrer den dig?

Skrevet af 

Mange af vores klienter og kursister i Family-lab kommer med et ønske om at blive bedre til at kontrollere deres vrede, fordi den løber af med dem. Især i relationen til deres nærmeste.

Ligesom børn regerer voksne også der, hvor vi føler os tryggest – de ansigter og følelser vi viser vores familie, ser vores venner eller kollegaer sjældent eller aldrig. Sådan er det.


Følelser er vigtige og skal tages alvorligt. De er signaler om, at der er noget, vi skal være opmærksomme på. Tage os af. Men følelser frakoblet fornuft løber nemt løbsk.

Når følelserne får lov at regere på egen hånd, er vi ude i hovedløs gerning.

Prisen er ofte moralske tømmermænd. Skyld og skam. Fordi vi ikke fik handlet i overensstemmelse med sådan, som vi gerne ville, og fordi vi i vredens rus fik skadet vores omgivelser.

Måske lover vi under oprydningsarbejdet vores børn og partner, at det ikke vil ske igen. At vi nok skal styre os fremover.

Men vi kan ikke bare fjerne noget uden at sætte noget nyt i stedet.

Så hvad kan vi sætte i stedet?

Det handler dybest set om at lære os selv bedre at kende – og altså blive mere modne i vores administration af os selv. Så i stedet for at reagere impulsivt på følelserne, gælder det om at sende dem med en tur op omkring hovedet først, så tanker og følelser kan arbejde sammen på en frugtbar måde.

Det tager tid at ændre sig, og det vil i starten opleves svært og unaturligt at skulle holde os selv tilbage. For uanset prisen for vores tidligere vredesudbrud, så gav det også en øjeblikkelig spændingslettelse, som forløste os. Et sandt kick!

Men i stedet for at eksplodere ud over vores nærmeste, så er det bedre at give eksplosionen luft et neutralt sted ved at gå rundt om blokken, råbe ned i en pude og få luft, indtil det værste overtryk er gået af – og vi igen kan bruge følelser og hovedet sammen.

Dette arbejde er ikke kun for, at vi kan blive nemmere at omgås – det er i lige så høj grad for vores egen skyld. 

Ved at bremse vores følelser og koble fornuften til, kan vi få fat i de kræfter og muligheder, som vi endnu ikke har benyttet os af – og det betyder, at vi kan begynde at udtrykke os på en mere personlig og nuanceret måde.

Således er der også større chancer for, at vi reelt bliver hørt, fordi vi bliver tydeligere for andre – og ikke mindst for os selv. 

 
                                                                     
                                                              * * *


Fie Hørby er forfatter til bogen Drop opdragelsen - og bliv klogere på dig selv og dit barn

Læs mere om bogen her


 

Skrevet af