Ofte anses bakterier som skadelige og ødelæggende, men i langt de fleste tilfælde er bakterier faktisk gavnlige for vores kroppe, og mange af dem er derfor også nødvendige for, at vores kroppe kan fungere optimalt.
Især i tarmene har vores bakterier en stor indflydelse på vores helbred og velbefindende, og en stor diversitet af vores tarmbakterier betyder, at der er mindre risiko for at få sygdomme.
Ifølge ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet har maden hos børn i overgangsfasen mellem amning og familiekost en speciel stor indflydelse på barnets tarmflora da der her er "et vindue" hvor der er er mulighed for at påvirke, hvilken mikrobiota, der etablerer sig i børnene, og derfor er det altså også specielt vigtigt, at barnet får en nærende og alsidig kost specielt i denne periode.
Forskningen viser, at proteinfyldt mad og kulfibre er med til at øge antallet af bakteriearter i tarmene, og disse energikilder er altså med til at forbedre barnets tarmflora.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger på proteinindtaget til en baby på 6 til 11-måneder er idag kun 7-15 procent af energifordelingen, hvilket formentligt er for lavt, hvis det sakl gavne barnets tarmflora.
Oluf Borbye Pedersen som er professor fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, mener dog, at der skal mange flere undersøgelser til, før man bør konkludere, hvad der er godt for barnet på lang sigt med hensyn til typen af overgangsmad.
Allivevel kan man godt konkludere, at den komplementærkost barnet får mens det bliver ammet, har en stor betydning for, hvad det er for en mikrobiota barnet får.
Læs også: Boost babys immunforsvar med probiotika