Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»D-vitamin til gravide kan gøre en stor forskel
mandag, 03 august 2020

D-vitamin til gravide kan gøre en stor forskel

Skrevet af 

D-vitaminet, som blandt forskere er udråbt til at være super-vitaminet der forebygger kræft, hjertekarsygdomme og autoimmune sygdomme, har nu været under lup igen.

Forskere ved Dansk BørneAstma og forskere fra Harvard Medical School har i to forskellige studier undersøgt, om risikoen for at få astma kan nedsættes hvis deres mødre får et ekstra tilskud af D-vitamin fra 24. graviditetsuge.

Studierne, hvor 1500 kvinder blev undersøgt, viser, at et øget tilskud af D-vitamin under graviditeten sandsynligvis mindsker risikoen for, at barnet vil udvikle astma med hele 20 procent.

Hvis alle gravide i Danmark øgede deres indtag af D-vitamin, ville det altså svare til, at der ville komme en femtedel færre danske børn med astma til verden.

Læs også: Guide: Sådan slipper I for astma, allergi og eksem. 

Men studierne får kritik af Lars Hyldstrup som er overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Han mener, at studiet burde have omfattet, at der blev givet D-vitamindoser til barnet efter fødslen.

Overlægens begrundelse er, at modning af immunsystemet for alvor finder sted, når barnet er født og får virus og bakterier, som immunsystemet skal lære at reagere på. D-vitamin har netop vist sig at have en betydelig effekt på immunforsvarets udvikling og modning. 

Astma er den hyppiste kroniske børnesygdom i Danmark, så der er god grund til at spise høje doser D-vitamin under graviditeten, men også at give dit barn tilskud af D-vitamin fra fødslen.

Læs også: D-vitaminmangel hos spædbørn ses alt for ofte

Læs også: Tilskud af D-vitamin