Kender du til Baby Led Weaning? I Danmark har vi tradition for, at babyer får grød først, så mos af grønsager og måske lidt kød, og til sidst grov mos af noget af den mad, resten af familien spiser. Vi leger flyvemaskine med skeen og beder til, at barnet sidder stille og lader os forældre putte maden indenbords. Men der er en anden - og måske bedre – vej til gode måltider og glade børn.
Baby Led Weaning – eller BLW, som det forkortes, er en måde at forholde sig til småbørns mad på, mere end det er et regelsæt. Allerede fra babyer er 6 mdr. gamle anbefaler WHO (Verdenssundhedsorganisationen), at de begynder at få anden kost end modermælk/modermælkserstatning.
Her er det, at kulturelle normer som regel dikterer, hvordan og på hvilken måde, forældre og andre omsorgspersoner går i gang med projekt babymad.
Men med BLW skæves der mere til et overordnet syn på det at spise og måltidssituationen end til kulturelle normer. BLW anskuer børn som selvstændige væsner, der selv bestemmer, hvad der skal i munden, i modsætning til den almindeligt anbefalede danske praksis om at starte forsigtigt med skemad og grød.
BLW går ud på, at barnet helt fra de første mundfulde mad selv skal samle maden op og spise selv uden voksen indblanding. Lad barnet vælge noget fra det måltid mad, som resten af familien spiser, og lad barnet selv bestemme, hvad der skal ske med maden. Måske den kommer i øret, måske smattes den ud på bordet eller mellem fingrene, måske kommer der en lille smule i munden og resten i håret – det er alt sammen ganske efter BLW-bogen.
Tanken er, at barnet selv skal erfare, hvad mad egentlig er, hvordan den føles og sanses med den lille hånd, mund og krop. Hvordan den smager og dufter.
Efter BLW tankegangen og en hel del forskning, som BLW læner sig op ad, giver denne tilgang til måltider og det at spise nemlig barnet et afslappet og nysgerrigt forhold til maden, og det vil fremme en god spisesituation og dermed barnets helbred. Yderligere vil barnets selvtillid styrkes ved, at I som forældre viser barnet tillid til, at det godt selv kan vurdere, hvad der skal ske med maden.
Sundhedsstyrelsen (SST) har siden 2015 haft BLW med i et afsnit for sig i deres anbefalinger om kost til babyer. Her fremhæves flere fordele ved BLW.
SST opfordrer også til at man er opmærksom på næringsindhold i kosten, hvis barnet får samme kost som resten af familien, og advarer om kvælningsfare, hvis barnet får for store stykker mad indenbords.
Hvis du skulle have lyst til at prøve en anderledes og mere fri måde at ernære dit barn, så kig nærmere på BLW-metoden.
Kilde om BLW: http://jegkangodtselv.ankhmedia.dk
Sundhedsstyrelsens anbefalinger om børn og kost