Du er her:min barsel»Artikler»Samfund»Professionelle plages af skyldfølelse når fødsler går galt

Professionelle plages af skyldfølelse når fødsler går galt

Skrevet af 

Langt de fleste fødsler i Danmark er mirakler. Det er stunder af stor glæde og undren over, hvor vild kroppen er – og både fødselslægen, jordemoderen og den fødende deler glæden. Når fødslen indimellem går galt, medfører det ofte på samme vis traumer for både den fødende og de professionelle, viser nyt studie.

Læger og jordemødre skal være gjort af et særligt stof for at kunne gå ind og ud af utallige fødselsoplevelser i løbet af deres karriere.

De er naturligvis uddannede til at håndtere alle former for fødsler, også dem, hvor det desværre ikke går som forventet. Dem, hvor mor eller barn måske lider overlast. Dem, vi helst ikke vil tænke på. Men deres uddannelse er ikke tilstrækkelig, når det kommer til de følelsesmæssige konsekvenser af fødsler, der går galt. Det viser et studie af jordemoder og ph.d. studerende Katja Schrøder fra Syddansk Universitet.

Hele 85% af 1237 fødselslæger og jordemødre, hun har talt med i sin dataindsamling, fortæller, at de har oplevet traumatiske fødsler. Dette i sig selv vidner om, at det er oplevelser, disse faggrupper bør klædes på til at håndtere; ikke kun rent fagligt, men også den skyldfølelse, som for 50% vedkommende opstår lige efter den hårde situation.

Traumatiske fødsler kan faktisk gøre så ondt i sjælen på de professionelle, at de resten af livet bebrejder sig selv. Det gælder for 36 % af de adspurgte i undersøgelsen. Mange overvejer efterfølgende, om de overhovedet har lyst til at fortsætte karrieren, fordi det simpelthen er så hårdt at leve med, at man måske kunne have gjort noget andet eller mere og dermed undgået ulykken.

Læger og jordemødres professionelle miljø er traditionelt præget af objektivitet og afstand. Det er ikke velanset at blive påvirket psykologisk af arbejdet, og det er ikke kotume at tale om følelser – særligt ikke de rigtig svære skyldfølelser, som dog er en naturlig del af at være ansvarlig for menneskers ve og vel.

Dette tabu gør det endnu mere vanskeligt for de professionelle, som virkelig føler sig ramt af den voldsomme begivenhed. Derfor håber Katja Schrøder, at hendes studie kan medvirke til at give fødselslæger og jordemødre redskaber til at håndtere de stærke følelser, der følger efter traumatiske fødsler.


Skrevet af