Du er her:min barsel»Nyheder»Revolutionerende ny metode øger fødselsrate og mindsker risiko for kejsersnit i Danmark
mandag, 08 januar 2024

Revolutionerende ny metode øger fødselsrate og mindsker risiko for kejsersnit i Danmark

Skrevet af 

En vandfødsel er en fødselsteknik, hvor moderen føder i et bassin fyldt med vand. Teknikken er blevet mere populær i Danmark de senere år, og flere fødeklinikker tilbyder nu muligheden for at føde i vand. Men hvad er fordelene ved at føde i vand, og er det en sikker metode?

En undersøgelse fra Rigshospitalet viser, at kvinder, der føder i vand, har mindre smerter og mindre brug for smertestillende medicin sammenlignet med kvinder, der "føder på land". Vandet kan også hjælpe med at reducere stress og øge følelsen af kontrol under fødslen. Derudover kan det også hjælpe med at øge fleksibiliteten i bækkenet og fødselskanalen, hvilket kan gøre det lettere for barnet at passere gennem fødselskanalen.

Men det er vigtigt at bemærke, at det at føde i vand ikke er egnet for alle kvinder. Kvinder med visse medicinske tilstande, såsom højt blodtryk eller placenta praevia, bør ikke føde i vand. Derudover er det vigtigt at have en erfaren jordemoder til stede under fødslen for at sikre sikkerheden for mor og barn.


Det er blevet populært at føde i vand

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at flere og flere kvinder i Danmark vælger at føde deres børn ved hjælp af vand- eller jordemoderassisteret fødsel. Ifølge undersøgelsen steg antallet af vand- og jordemoderassisterede fødsler fra 8,2% i 2016 til 12,5% i 2020.

Vandfødsel betyder, at kvinden føder sit barn i et badekar eller et andet fødedyb, hvor hun kan være i vand op til brystet. Formålet er at give kvinden mulighed for at bevæge sig frit og finde den mest behagelige stilling under fødslen, samt at give hende mulighed for at slappe af og føle sig tryg.

"Vi ser en stigende efterspørgsel efter vand- og jordemoderassisteret fødsel, da flere kvinder ønsker at have mere kontrol over deres fødselsoplevelse og føle sig mere trygge under fødslen," siger jordemoder Susanne Christiansen, der arbejder på Rigshospitalet i København.

En anden fordel ved vandfødsel er, at det kan bidrage til at reducere smerte og brugen af smertestillende medicin under fødslen.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Rigshospitalet København