Projektet 'God Start på Familielivet' fortsætter nu i Region Hovedstaden med støtte fra en social effekt-investering. Det skal hjælpe over 2.000 sårbare gravide med mindfulness, konflikthåndtering og støtte til en tryg start på familielivet.
Projektet 'God Start på Familielivet', der kombinerer mindfulness og konflikthåndtering for sårbare gravide, bliver nu permanent forankret i Region Hovedstaden. Dette sikrer, at den forebyggende indsats, som har været under udvikling de seneste fem år, kan fortsætte og hjælpe endnu flere familier.
En social effektinvestering er en finansieringsmodel, hvor investorer bidrager med kapital til sociale projekter, der har en dokumenteret positiv effekt. Investeringen fokuserer på at skabe sociale forbedringer – f.eks. bedre trivsel for sårbare gravide – samtidig med at investorerne kan få en økonomisk tilbagebetaling baseret på de opnåede resultater.
I dette tilfælde betyder det, at projektet God Start på Familielivet får finansiering fra Den Sociale Investeringsfond og andre partnere, og hvis projektet opnår de ønskede mål (f.eks. færre tilfælde af stress og bedre trivsel for de gravide), kan investorerne få delvist eller fuldt afkast på deres investering. Modellen bruges ofte til at finansiere forebyggende sociale indsatser, der på sigt kan reducere offentlige udgifter og forbedre livskvaliteten for de berørte grupper.
Samarbejde sikrer videreførelse
Bag indsatsen står Familieambulatoriet på Amager og Hvidovre Hospital, Mary Fonden, Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet og Dialog mod Vold. Med støtte fra Den Sociale Investeringsfond, Region Hovedstaden, Østifterne og Social- og Boligstyrelsen videreføres projektet gennem en social effekt-investering.
Hvem står bag projektet?
Lone Fjordbak er leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet og har stor erfaring med mindfulness som et redskab til mental sundhed. Hun har været en drivkraft i udviklingen af 'God Start på Familielivet' og arbejder for at styrke sårbare familiers trivsel gennem evidensbaserede metoder.
Michelle Skop Kolls fra Den Sociale Investeringsfond har spillet en central rolle i at sikre projektets videreførelse via social effektinvestering. Camilla Dolberg Schmidt og Sine Skovbjerg har sammen med Michelle Skop Kolls bidraget til projektledelse og implementering af indsatsen.
"Jeg er ikke den eneste med armene over hovedet. Dette betyder, at vores arbejde med målrettet forebyggelse og behandling kan fortsætte," udtaler Lone Fjordbak fra Dansk Center for Mindfulness.
Indsats med dokumenteret effekt
Overgangen til forældreskabet kan være en udfordrende tid, og for sårbare gravide kan det øge risikoen for stress, angst og depression. 'God Start på Familielivet' tilbyder derfor:
- Mindfulness-forløb for gravide
- Screening for vold og konflikter
- Hjælp til gravide i belastede forhold
- Konflikthåndtering og barselsforberedelse
- Samarbejde med kommunale og civilsamfundsbaserede tilbud
Over de næste tre år vil indsatsen hjælpe mere end 2.000 sårbare gravide og deres familier til en bedre start på familielivet.
Stærkt partnerskab baner vejen
Den Sociale Investeringsfond understreger vigtigheden af samarbejde på tværs af sektorer for at skabe varige forandringer.
"Vi ser frem til samarbejdet og takker alle involverede for deres insisteren på, at forebyggelse og partnerskaber kan skabe positiv impact for vores familier og allermindste børn," siger Michelle Skop Kolls fra Den Sociale Investeringsfond.
Projektet er Danmarks første sociale effektinvestering med en region og markerer en vigtig milepæl for forebyggende indsats over for sårbare gravide.
Kilde: Den Sociale Investeringsfond