Du er her:min barsel»Nyheder»Gravide skal have større indflydelse på deres egen fødsel
onsdag, 21 februar 2018

Gravide skal have større indflydelse på deres egen fødsel

Skrevet af 

Der er brug for at nytænke hele fødselsområdet, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) der i sidste uge lancerede et nyt udspil for at styrke kvailiteten for de gravide. Regionerne skal sikre individuelle forløb hvor den gravide har mulighed for at have større indflydelse på egen fødsel. 

Gravide skal fremover i langt højere grad inddrages i planlægningen af fødselsforløbet og have større medbestemmelse overfor hvor ofte de ønsker jordemoderkonsultationer, eller om de vil føde hjemme, på hospitalet eller på klinik. Det er bare en ud af fire målsætninger for fødselsområdet fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som sammen med regeringen har lagt en ny strategi for fødselsområdet. 

"Nogle gravide føler i dag, at de næsten bliver omklamret af sundhedsvæsnet, når de bliver gravide, fordi de bliver indkaldt til alt muligt. Andre ender ud med langvarige fødselsdepressioner efter et dårligt fødselsforløb. Der er børn, der får en en skidt start på livet, fordi familien ikke blev støttet tilstrækkeligt fra begyndelsen - og i de værste tilfælde ender det i brudte familier", siger sundhedsministeren til Politiken. Blandt andet for at sikre, at sårbare gravide får mere støtte, end det sker i dag skal fremtidige gravide have en individuel plan for deres fødselsforløb, hvor der i langt højere grad er taget hensyn til den enkeltes behov.  

Danmark vil frem mod år 2026 opleve en stigning i fødselstallet på omkring 20 procent. Den største generation i efterkrigstiden. Derfor er der behov for at gøre noget. Det er tre år siden at fødselstallet begyndte at stige igen, og vi har oplevet, at jordemødre og fødselslæger har protesteret over forholdene på landets fødeafdelinger og nu er det på høje tid, at udvide kapaciteten, mener Ellen Trane Nørby.

Både Jordemoderforeningen og Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) hilser det nye udspil velkommen, og har i flere år set det som en nødvendighed at skride til handling.

Det bliver nu regionernes opgave at sørge for, at fødeafdelingerne er rustet til at modtage de mange nye gravide og regionernes egne udspil ligger tæt op ad de ændringer, som det nye regeringsudspil foreslår. Der er enighed om, at der er  behov for større differentiering og for, at der skal tages større hånd om de sårbare gravide. 

I Økonomiaftalen for 2018 er der sat 50 millioner kroner af til at løfte fødselsområdet. 

Kilde: Politiken: Gravide skal have skræddersyet deres fødselsforberedelse