Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»37 kvinder ufrivilligt gravide efter at have brugt godkendt præventions-app
fredag, 12 januar 2018

37 kvinder ufrivilligt gravide efter at have brugt godkendt præventions-app

Skrevet af 

37 kvinder er blevet ufrivilligt gravide efter at de har brugt en EU-godkendt præventions-app


Producenterne af den svenskudviklede præventions-app Natural Cycles reklamerede tilbage i februar 2017 med, at Natural Cycles kunne beskytte mod graviditet i samme grad som eksempelvis kondomer og p-piller. 

Appen kunne efter sigende måle kvinders kropstemperatur og ud fra kropstemperaturen kunne appen vurdere om der var en høj eller en lav sandsynlighed for graviditet. Appen ville således enten give rødt eller grønt lys i forhold til ubeskyttet sex. Efter lanceringen er appen blevet godkendt af et EU-tilsyn. 

Ifølge teamet der stod bag, var appen 93 procent sikker, altså næsten lige så sikker som p-piller eller kondomer. Det viser sig nu, ikke at være tilfældet. 37 kvinder i Sverige er nemlig blevet gravide efter at have brugt appen.  De 37 uønskede graviditeter er fundet blandt 668 kvinder, som ønskede abort på Södersjukhuset fra september 2017 og frem til årsskiftet. 


Også danske kvinder bruger app´en

Danske læger har tidligere udtalt sig skeptisk om brugen af app'en. Eksempelvis har ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen, tidligere advaret mod metoden, da temperaturen kun skal stige knap en halv grad, før app’en registrerer, at kroppen er i ægløsning.

App’en kan således snyde ved sygdom og ændrede sovevaner eller hvis der er temperaturforskelle der hvor man opholder sig.

Overlægen udtalte sidste år sin bekymring i forhold til et stigende antal uønskede graviditeter og herved en stigning i ønskede aborter. 

Södersjukhuset i Stockholm, som har konstateret de 37 tilfælde, har meldt appen til den svenske lægemiddelstyrelse og vil nu indgive en klage til EU’s sundhedstilsyn på baggrund af appens manglende effekt.  

Om Natural Cycles-appen bliver forbudt er endnu uvist. 


Kilde:  Sundhedspolitisk tidsskrift: Kvinder bliver ufrivilligt gravide med præventions-app