I slutningen af september 2021 udgav det anerkendte tidsskrift Nature Reviews en opsigtsvækkende konsensusudtalelse, der advarede mod brugen af paracetamol under graviditet. Denne udtalelse, som blev skrevet af 13 forskere, heraf fem fra Danmark, og støttet af 78 andre forskere, har siden skabt en vedvarende debat om sikkerheden ved brug af paracetamol under graviditeten.
Diskussionen om brug af stoffet paracetamol er stadig aktuel i dag, hvor flere sundhedseksperter og forskere fortsat diskuterer de potentielle risici, og om der er behov for at revidere de nuværende retningslinjer.
Udtalelsen i Nature Reviews sammenfatter eksisterende forskning om de potentielle risici ved langvarig brug af paracetamol hos gravide, herunder en øget risiko for udviklingsforstyrrelser som autisme, hyperaktivitet, forsinket sprogudvikling, lav IQ, tidlig pubertet og nedsat fertilitet.
Denne opfordring til forsigtighed har potentialet til at ændre de nuværende anbefalinger, som mange gravide læner sig op ad. Men processen er åbenbart tidskrævende,
I Danmark er smertestillende medicin med paracetamol, herunder præparater som Panodil, Pamol og Pinex, generelt anset for sikre at anvende under hele graviditeten. Apotek.dk har dem opført på listen over medicin, som gravide må bruge, mens Netdoktor.dk anbefaler at begrænse brugen af smertestillende medicin, men peger på paracetamol som det bedste valg, hvis det er nødvendigt.
Sundhed.dk er dog en af de få kilder, der fremhæver de potentielle fosterskadelige risici, idet de understreger, at kun kortvarig brug af paracetamol anses for sikkert.
David Møbjerg Kristensen, forsker ved Rigshospitalets Hovedpinecenter og en af hovedkræfterne bag konsensusudtalelsen, mener, at det er på høje tid, at gravide informeres grundigere om de potentielle risici ved paracetamol.
"Vi ved efterhånden så meget, at vi synes, at kvinder skal informeres bedre, så de har muligheden for at vælge eller fravælge paracetamol på et oplyst grundlag," udtaler han til Weekendavisen.
Ifølge Kristensen betragter mange gravide ikke paracetamol som et "rigtigt" lægemiddel, hvilket kan føre til, at de anvender det uden at være fuldt ud klar over de mulige konsekvenser.
Imidlertid er der også røster, der advarer mod at skabe unødig frygt blandt gravide. Professor Stephen Evans fra School of Hygiene & Tropical Medicine påpeger, at artiklen og konsensusudtalelsen kan føre til unødig bekymring.
Han mener, at beskeden først og fremmest bør være rettet mod sundhedsmyndighederne, som bør gennemgå og eventuelt opdatere deres anbefalinger i lyset af den tilgængelige evidens, snarere end at skabe alarm blandt gravide kvinder.
Flere andre eksperter, såsom professor Andrew Shennan fra King’s College London og docent Sarah Stock fra universitetet i Edinburgh, deler denne opfattelse.
De understreger, at paracetamol stadig anses for sikkert inden for de eksisterende retningslinjer, og at der ikke umiddelbart er behov for drastiske ændringer i anbefalingerne. Stock fremhæver dog, at der er et presserende behov for mere forskning, især med henblik på at adskille de effekter, der skyldes sociale og psykologiske faktorer, fra de mulige bivirkninger af selve paracetamolen.
På trods af denne forsigtighed opfordrer Kristensen og hans medunderskrivere til, at risikokommunikationen til gravide skærpes.
De henviser til, at forskning på tværs af mange lande peger på en mulig sammenhæng mellem højt forbrug af paracetamol og skader på det ufødte barn. Dette understøttes yderligere af dyre- og cellestudier. Derfor foreslår Kristensen, at smertestillende håndkøbsmedicin fremover mærkes med tydelige advarsler rettet mod gravide.
En opdatering af sproget omkring paracetamol på diverse sundhedshjemmesider kan også være en vigtig del af denne kommunikation, så gravide får den nødvendige information til at træffe informerede valg om deres medicinforbrug.
Artiklen er bragt i Weekendavisen.