Du er her:min barsel»Nyheder»Fysisk aktivitet under graviditet: Systematisk gennemgang og meta-analyse
tirsdag, 06 august 2024

Fysisk aktivitet under graviditet: Systematisk gennemgang og meta-analyse

Skrevet af 
En ny meta-analyse viser, at fysisk aktivitet under graviditeten kan reducere risikoen for kejsersnit, graviditetsdiabetes og overdreven vægtøgning, samtidig med at det forbedrer både kardiovaskulær sundhed og psykisk velvære. 

Fysisk aktivitet under graviditeten har længe været et emne af stor interesse inden for obstetrik og gynækologi. En systematisk gennemgang og meta-analyse af randomiserede kontrollerede forsøg, udført af Domenjoz, Kayser og Boulvain (2017), kaster lys over de mange fordele ved at forblive aktiv gennem graviditeten.


Meta-analysen: Formål og metode

Formålet med denne meta-analyse var at vurdere virkningen af fysisk aktivitet under graviditeten på obstetriske resultater. Forskerne gennemgik 16 randomiserede kontrollerede forsøg, som involverede i alt 3.359 gravide kvinder. Disse studier blev udført i forskellige lande og varierede i deres interventioner, som omfattede alt fra moderat aerob træning til mere intens fysisk aktivitet.

Resultater: Fordele ved fysisk aktivitet

Meta-analysen afslørede flere vigtige fordele ved fysisk aktivitet under graviditeten:

Reduktion i risikoen for kejsersnit:
Gravide kvinder, der deltog i regelmæssig fysisk aktivitet, havde en lavere risiko for at skulle have et kejsersnit sammenlignet med inaktive kvinder.
Dette skyldes sandsynligvis forbedret muskeltone og udholdenhed, hvilket kan lette fødselsprocessen.

Lavere forekomst af graviditetsdiabetes:
Fysisk aktivitet viste sig at reducere risikoen for at udvikle graviditetsdiabetes, en almindelig komplikation under graviditeten.
Motion forbedrer kroppens insulinfølsomhed og glukosemetabolisme, hvilket hjælper med at regulere blodsukkerniveauet.

Mindre vægtøgning:
Kvinder, der forblev aktive under graviditeten, oplevede mindre vægtøgning. Overdreven vægtøgning kan føre til komplikationer som præeklampsi og makrosomi (stor fødselsvægt), så det at holde vægten under kontrol er afgørende for både den gravide og barnets helbred.

Forbedret kardiovaskulær sundhed:
Regelmæssig motion styrker hjertet og forbedrer blodcirkulationen. Dette er særligt vigtigt under graviditeten, hvor kroppen arbejder hårdere for at understøtte både mor og barn.

Psykisk velvære:
Fysisk aktivitet har også positive effekter på den mentale sundhed, reducerer stress, angst og risikoen for fødselsdepression.

Anbefalinger og praktiske råd

Baseret på resultaterne fra meta-analysen anbefaler forskerne, at gravide kvinder deltager i moderat fysisk aktivitet i mindst 150 minutter om ugen. Dette kan omfatte aktiviteter som;

gåture
svømning
yoga
lav-impact aerobics

Det er vigtigt, at træningen tilpasses den enkeltes fitnessniveau og graviditetsforløb.
Gravide kvinder bør altid konsultere deres læge eller jordemoder, før de påbegynder eller ændrer deres træningsrutine.

Denne meta-analyse viser de betydelige fordele ved fysisk aktivitet under graviditeten. Ikke alene forbedrer det den fysiske sundhed, men det har også en positiv indvirkning på mentale velvære og kan føre til bedre obstetriske resultater.

Sundhedspersonale opfordres til at fremme fysisk aktivitet blandt gravide kvinder og give klare, evidensbaserede retningslinjer for sikker og effektiv træning.

Kilde: Impact of physical activity during pregnancy on obstetric outcomes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials" (2017) af Domenjoz I, Kayser B, Boulvain M: (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28331011/)