Ordet doula stammer fra græsk og betyder ”kvinde, der tjener”. En doula er altså en kvinde, der er her for støtte og ”tjene” dig, der skal føde, forstået på den måde, at hun understøtter dine ønsker og behov. Hun bakker op om jordemoderens arbejde og hjælper, hvor hun kan.
Tidligere fødte vi med kvinder omkring os. Det var måske en mor, en søster og/eller nabokonen. Kvinderne omkring os var der selvfølgelig også, når vi fødte - og efter fødslen til at hjælpe med de andre børn, madlavning, tøjvask, amning osv.
I dag er vi meget mere overladt til os selv, og vi har ikke en nyere tradition for at have andre kvinder med til fødslen end vores jordemoder (som vi kun kender, hvis vi er heldige). Efter fødslen tager vi hjem til vores egen lille satelit, hvor vi selv klarer det hele; de andre børn, madlavning, tøjvask, amning osv. Måske er der bedsteforældre, der kan hjælpe, hvis ikke vi er flyttet til en anden landsdel.
Jeg tror ikke på, at det er meningen, at vi skal klare det hele selv. Jeg tror på, at vi kan løfte hinanden gennem både gode og dårlige oplevelser. Jeg har på egen krop selv mærket, hvor stor en forskel et stærkt netværk gjorde, da jeg var i dyb, dyb krise. Vi kan ikke bare skabe de netværk, hvis de ikke er der, når vi føder, men vi kan vælge, hvem der skal støtte os gennem graviditet, fødsel og barsel.
En doula er en kontinuerlig støtte, som du selv vælger til at tage med dig på din rejse, og som ikke viger fra din side. En doula er en ikke-medicinsk uddannet fødselshjælper, hvis fokus er på mor og parrets oplevelse. En doula vil ofte have forskellige kompetencer, der kommer i spil, hvis noget uventet sker under fødslen. Eksempelvis kan hun bruge sin rebozo til at hjælpe et barn, der er trængt skævt ned i bækkenet og dermed kan yderligere indgreb måske undgås. En doula kan også være hende, der sidder i hjørnet med sit strikketøj, mens mor arbejder med veerne. En doula ved, hvornår hun skal gøre noget og hvornår det er tid til ikke at gøre noget. Alle kvinder og alle fødsler er forskellige, så din doula vil tune sig ind på dig og være den støtte, du har brug for.
Se oversigt over doulaer i danmark
At arbejde som doula
Når man vælger at blive doula, er det fordi man brænder for det. Det er et hjertens kald. For det er ikke ”a walk in the park” at være doula. En doula vil være tunet helt ind på den/de familie/r hun arbejder med og opfører sig i terminsperioden som om hun selv skal føde. Det betyder, at hun passer rigtig godt på sig selv. Sørger for at få sin søvn og lidt til for en sikkerheds skyld. Spiser nærende mad og husker at lade sig selv op med kærlig selvomsorg. Hun drikker ikke bare et glas vin, for tænk hvis hun bliver kaldt til fødsel. Hun kører heller ikke for langt væk hjemmefra, fordi hun skal være inden for en times radius af kvindens fødested. Hun sørger for, at der er lavet backup planer med familien i fald hun må køre, når hun er alene med børnene. Det er spændende, nervepirrende og vidunderligt at være på kald, især når fødselsdagen endelig oprinder. I flere dage efter fødslen er doulaen høj på oxytocin (doulaer ER oxytocin-junkies) og bliver så som regel ramt af ”fødselstømmermænd” med nogle dage, hvor hun er træt og må stemple lidt ud.
Doulaens positive indvirkning
Studier har påvist det, der kaldes doulaeffekten, som viser, at tilstedeværelsen af en doula til ens fødsel kan give:
- Færre indgreb
- Kejsersnitrisiko reduceret med 60-80 %
- Raskere børn
- Mere succesfuld amning
- Gladere mor
- Bedre fødselsoplevelse
Det betyder ikke, at man ved at have en doula bare får sin drømmefødsel, men det betyder, at du får en kvinde ved din side, som vil hjælpe dig til at træffe de valg, der føles rigtige for dig. En doulas højeste formål er, at det bliver en god fødselsoplevelse for kvinden/parret, uanset, hvad der kommer til ske. Hun vil støtte med nærvær, oplysning og omsorg men også med forskellige værktøjer såsom rebozo, akupressur og homøopati. Det er dog individuelt, hvilke værktøjer en doula har med sig.
Hvordan foregår det, hvis man ønsker en doula
Når du som gravid finder ud af, at du ønsker en doula, så tager du kontakt til en eller flere, hvor I laver et møde for at mærke, om der er kemi. Det er afgørende, at I begge føler en stærk kemi. Og hvis ikke, er det helt i orden at melde ud, at man vælger en anden.
Når du har valgt den doula, der passer bedst sammen med dig, så aftaler I at mødes ca. tre gangen inden fødslen. Derudover tilbyder nogle af os fødselsforberedelse på hold og andre arrangementer, således, at man kan se hinanden ofte.
Når du går ind i uge 37, så er doulaen på kald og har altid sin telefon på sig. Hun vil informere dig, hvis der vil være små huller, hvor hun ikke kan tage telefonen. Når du er nået et godt stykke ind i din terminsperiode, kan det være, at I laver et ekstra møde for at lave rebozomassage og tune godt ind på hinanden op til fødslen. Så snart du har en fornemmelse af, at din fødsel er ved at gå i gang, ringer du til din doula, så hun kan gøre sig klar. Vi plejer at sige, at du hellere må ringe en gang for meget, end en gang for lidt. Og nogle gange kører vi ud til noget, der viser sig ikke at blive til fødsel lige der. Men så kører vi hjem igen og kommer igen, når fødslen går i gang.
Doulaen er hos dig fra du har brug for det, hele vejen igennem din fødsel uanset hvor længe den bliver og hvad der sker og til baby er i gang med første ammetår. Så vil doulaen som regel takke af og aftale, at I tales ved i løbet af de næste dage. Doulaen vil efter nogle dage/uger afhængigt af behov tale fødslen rigtig godt igennem med dig men også hjælpe med amning og hvad der ellers kan være. Nogle doulaer tilbyder også praktisk hjælp i efterfødselsperioden.
Doulanetværket
I En ANDEN start finder du en række doulaer i Danmark, der er gået sammen i Doulanetværket. Doulanetværket er skabt ud fra et ønske om at gøre det lettere for de gravide at vide, hvor de kan finde en doula men også ud fra et ønske om at samle os doulaer. At vi står sammen og hjælper hinanden. Eksempelvis bruger vi hinanden til støtte og sparring, og enkelte gange har vi brugt hinanden som backup doulaer. Det er som regel i ekstreme situationer, at det er nødvendigt at gøre brug af, såsom en doula der selv gik i fødsel og en gravid, der fødte langt over uge 42 og doulaen derfor havde en anden fødsel. Det er meget sjældent, at det vil være aktuelt, men der er en enorm stor tryghed i, at vi har hinandens støtte.
Er du selv doula og ønsker du at være med i Doulanetværket, så kan du læse mere her.