Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Danmark tager doulaerne til sig
fredag, 10 juli 2020

Danmark tager doulaerne til sig

Skrevet af 
Flere og flere gravide, ønsker sig støtte i form af en doula, når de skal føde. Det skyldes dels travlheden på fødegangene, hvor de gravide ofte er bekymrede for, om jordemoderen nu også har den fornødne tid til at være en støttende og nærværende fødselshjælper, dels skyldes det, at begrebet doula er blevet kendt blandt danskerne.
 

For blot få år siden, var der ikke mange danskere der vidste hvad en doula var (Hvad er en doula), men begrebet doula er kommet for at blive, og antallet af gravide kvinder der ønsker sig en doula ved sin side under fødslen, stiger og stiger.

Stigningen skyldes dels, at de gravide er bange for, at deres jordermoder har for travlt med andre gøremål end den psykiske opbakning og støtte som kvinderne føler, de har brug for under fødslen. Men stigningen skyldes også, at den danske befolkning, har fået øjenene op for muligheden for at bruge en doula.

En doulas arbejde har intet med jordemoderkundskab at gøre. En doula er den fødendes avokat og den psykiske og fysiske assistent og følger typisk den gravide både før, under og efter fødslen.

Udover at være den psykiske støtte står doulaen ofte for smertelindring ved hjælp af f.eks. akupressur og massage eller berøring. Hun vejleder og hjælper også den vordende far i at være en aktiv del af støtten. Hun er den røde tråd i forløbet, og den der sørger for, at det der er blevet aftalt inden fødslen, kan komme til at udspille sig, og hvis der må ændres kurs undervejs, f.eks. hvis fødslen trækker ud, har man ofte på forhånd aftalt en plan B, hvor hun er den, der støtter og vejleder og holder gejsten oppe. 

Herudover vil hun typisk være den støttende i forhold til vejrtrækning og i forhold til at afprøve andre fødestillinger. Efter fødslen er hun også en aktiv medspiller i forhold til ammeetaplering og den første tid hjemme og har lært at spotte en efterfødselsreaktion.

Du kan læse meget mere om en doulas arbejde i artiklen Mit arbejde som doula skrevet af den populære doula Hannah Lind Arlaud