Du er her:min barsel»Artikler»Amning»Portræt af en ammerådgiver

Portræt af en ammerådgiver

Skrevet af 

Hvad gør man, når amningen går skævt? Hvem ringer man til, når man er i tvivl om, om de råd svigermor eller måske sundhedsplejersken giver, nu også er rigtige - når de bare føles helt forkert i maven? Et rigtigt godt bud kunne være, at ringe til en af Forældre og Fødsels frivillige, uddannede ammerådgivere. Her er et portræt af en af ammerådgiverne.

Jeg hedder Sarah Thomsen, er mor til 6 børn - den ældste fra 1999, den yngste fra 2011, og med nr. 7 i maven. Min mand og jeg har begge fuldtidsjob som folkeskolelærere, men siden 2008 har jeg også været frivillig ammerådgiver hos Forældre og Fødsel, hvor jeg ud over at rådgive telefonisk hjemmefra også koordinere uddannelsen af kommende ammerådgivere.

Selvom jeg selv har ammet i over 17 år (og både har langtidsammet og tandem-ammet), er uddannet ammerådgiver og brænder for amningen, er jeg ikke missionerende. Jeg er godt klar over, at det ikke er for alle at amme på samme måde og lige så længe som jeg. Jeg vil endda gå så langt som til at sige, at amning måske ikke er for alle. Desværre oplever jeg alt, alt for mange der kæmper og må opgive amningen p.g.a. dårlig eller mangelfuld rådgivning - både fra familie, sundhedsplejerske og fødested.

Den vigtigste grund til, at jeg er ammerådgiver, er, at jeg på den måde kan hjælpe flest muligt til at få amningen til at lykkedes.

Rigtig mange af mine rådgivninger handler om at fortælle mor, at hun gør det rigtigt, at hun er god og sej, og at hendes intuition er rigtig. -Selv den mest selvsikre mor kan miste troen på sig selv, og glemme at lytte til ’mor-i-maven’, hvis sundhedsplejersken har været forbi 20 minutter, vejet baby og konstateret at der mangler 50 gram for at kurven passer! Eller hvis svigermor eller måske barnets far spørger alt for mange gange, om mors mælk nu også mætter baby nok, siden hun skal ammes hver 2. time (hvilket i øvrigt er helt normalt for små brystbørn)…

Andre rådgivninger handler om smerter. En ammeetablering kan mærkes, men hvis det bliver ved at gøre ondt hvad enten der er kommet sår eller ej, så er der noget galt. Det kan være sutteteknikken der ikke er helt på plads - måske har baby forkert fat, måske skal mor prøve en anden ammestilling, måske er baby født med for kort tunge- eller læbebånd. Uanset årsag, er vi uddannet til telefonrådgivning. Det er ofte svært at tro for de rådsøgende, at vi ikke har behov for at komme ud og se dem amme, men vi ved hvad vi skal spørge om, og hvilke svar fra mor vi skal være opmærksomme på, så vi kan nærmest altid komme med fif og hjælp til hvordan hun kan komme videre.

Nogle rådgivninger huskes

Nogle rådgivninger sætter spor - både glade og triste. Jeg får ondt i maven over de, alt for mange rådgivninger jeg har haft, hvor læge eller fødestedet har svigtet! 

Det er ikke længe siden jeg fik en opringning kl 3 om natten. En nybagt mor var sendt hjem med sin 4 timer gamle søn, og nu vidste hun ikke hvad hun skulle gøre, eller hvor hun nu skulle ringe hen - hun havde ikke et succesfuldt ammeforløb i bagagen og hun vidste ikke hvordan en ’normal’ nyfødt skulle opføre sig de første timer og døgn… Næsten ingen har etableret amningen når de sendes hjem fra fødestedet i dag, men så er det jo endnu mere vigtigt at de er klædt godt på til opgaven - hvilket jeg oplever mange ikke er.

Mange gange har jeg haft grædende kvinder i røret, der beskriver smerter og symptomer på svamp, men som er blevet afvist hos praktiserende læge med begrundelsen ’man kan ikke få svamp på brysterne’. -noget mange oplever, og som heldigvis kan behandles. Dét er simpelthen ikke godt nok, og jeg bliver gal og skuffet over vores sundhedssystem når det fejler, og jeg som frivillig skal forsøge at rette op på de fejl der begås.

Omvendt, så bliver jeg altid jublende glad når jeg ud af det blå får en sms med teksten ’ Du har redet min amning - tak!’, uden helt at vide hvem den er fra…

Hver dag ringer min telefon mange gange - nogle dage helt op til 20 gange med mødre, fædre, bedstemødre og sundhedspersonale der har brug for råd og vejledning omkring amning og spædbarnsernæring. En del ringer desværre forgæves hos mig - jeg kan ikke svare min telefon når jeg er på arbejde, og jeg kan så kun håbe at de ubesvarede opkald jeg kan se der er, har fået hjælp hos en anden på listen over ammerådgivere eller at de ringer tilbage senere.

Vil du gerne selv være ammerådgiver?

For at blive uddannet ammerådgiver hos Forældre og Fødsel, kræver det at du er medlem af foreningen, at du har ammet mindst ét barn mindst 6 måneder inden for de sidste 5 år og at du har tid, lyst og overskud til at være et aktivt medlem i en forening der arbejder for bedre vilkår for gravide, fødende og nybagte familier. -Kan du sige ja til alle de ting, skal du via ’min side’ på www.fogf.dk registrere dig som aspirant. Så ringer jeg eller en af mine kolleger dig op, og vi tager en snak om forventninger og om hvordan det videre forløb vil se ud. Du vil blive bedt om at svare på nogle skriftlige opgaver, skrive din egen ammeberetning og læse noget litteratur, og når det er klaret vil du blive tilknyttet en vejleder - en erfaren ammerådgiver, der vil uddanne dig videre.

Der er meget vægt på rådgivningsteknikker, og en del af uddannelsen er basseret på rollespil og cases der besvares i samarbejde med vejleder. Man skal forvente at uddannelsen til ammerådgiver tager mindst 6 måneder, fra du får tildelt en vejleder til du har haft dit afsluttende rollespil - for mange tager det noget længere, og det er også helt ok!


Skrevet af