Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Amning»Alkohol og amning
 
 

Alkohol og amning

Skrevet af 

Kan jeg tillade mig at nyde et lille glas vin? Vil det skade mit barn? Er jeg en dårlig mor, hvis jeg har lyst til alkohol?  

Jeg tror, at der er mange ammende mødre, der lige præcis tænker sådan!

Kan alkohol og amning godt forenes? Og hvis ja – hvor meget?

Sundhedsstyrelsen skriver, at ”ammende kvinder rådes til at være tilbageholdende med at drikke alkohol.” Formuleringen er tydelig. Men samtidig uklar og upræcis. - For hvad betyder at være ”tilbageholdende”, hvis man ser helt konkret på det? Sundhedsstyrelsen skriver også, at man bør vente 2-3 timer med at amme, efter at man har drukket 1 genstand. For at mindske eller helt undgå, at barnet bliver påvirket af alkoholen.”Det vil imidlertid være hæmmende for amningen, hvis mødre særligt til nyfødte børn undlader at amme i mange timer, hvorfor det tilrådes at være forsigtig med at drikke mere end en enkelt genstand. Et moderat alkoholforbrug på få genstande om ugen bør ikke give anledning til ammeophør.” Sådan skriver Sundhedsstyrelsen også i deres anbefaling fra 2018.

Overlæge og forsker, Per Damkier, står m.fl. bag en undersøgelse fra 2015, hvor det fremstår noget mere lempeligt, hvad der er acceptabelt at drikke af alkohol, når man ammer. Sundhedsstyrelsen har ikke dette studie med som baggrund i deres vejledning. Jeg har kontaktet sygeplejerske og ph.d. Ingrid Nilsson, der m.fl. står bag revisionen af Sundhedsstyrelsens anbefaling. Hun siger, at Sundhedsstyrelsen ikke nærmere har undersøgt netop studiet fra 2015, og derfor ikke har taget det med i sine anbefalinger. Men de vil overveje at se på det ved næste gennemgang af anbefalingerne.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat tilbageholdenhed, forsigtighed og moderat indtagelse i forhold til alkohol og amning. Det er meget interessant. Hvis vi ser nærmere på Sundhedsstyrelsens nyeste vejledning ”Amning – håndbog for sundhedspersonale” fra 2018, skriver de bl.a., omkring amning og indtag af alkohol, hvordan alkohol påvirker kroppen og udskilles i modermælken og over i barnet.

Alkohol kan påvirke amningen på flere måder, f.eks. hæmmes nedløbsrefleksen og derved kan mælkeproduktionen på sigt nedsættes. Koncentrationen af alkohol i blodet hos moderen kan ikke reduceres hurtigere ved at malke ud og kassere mælken. Derimod er udmalkning godt i forhold til at undgå fald i mælkeproduktionen. Samtidig peger Sundhedsstyrelsen også på, at nyfødte er ekstra sårbare over for alkohol i modermælken på grund af deres umodne organer. Børn, i det hele taget, kan også blive mere urolige og sove dårligere i timerne efter alkoholindtag.

Ud fra Sundhedsstyrelsen må det kunne konkluderes, at alkohol og amning godt kan forenes, så længe indtaget er moderat - svarende til få genstande om ugen og den ammende ellers følger Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger i forhold til alkohol.

 

Konkret råd

Helt konkret vil jeg som jordemoder anbefale nedenstående som tommelfinger-regel ud fra Sundhedsstyrelsens vejledning fra 2018:

Skal der nydes et glas (max. 1 genstand ad gangen og kun få genstande om ugen), vil det optimale være at gøre det lige efter, at barnet er ammet. Vent 2, helst 3, timer før næste amning. Alkoholniveauet topper ca. 30-60 min. efter indtaget af alkohol og falder herefter, hvis der altså ikke indtages mere. Hastigheden af udskillelsen afhænger selvfølgelig af individuelle faktorer som f.eks. moderens vægt.

OBS! Nyfødte er langt mere følsomme over for alkohol end større amme-børn, da bl.a. leveren er umoden og har ekstra svært ved at omdanne og nedbryde alkoholen. Leveren er først helt normalt fungerende omkring 3-måneders alderen. Det mest optimale vil være helt at undgå alkohol, før barnet er mere end 3 måneder gammel.

Ammende kvinder rådes til at være tilbageholdende med at drikke alkohol.” Læs hele afsnittet i Sundhedsstyrelsens nyeste vejledning

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger i forhold til alkohol

Trine Juul -

Din private jordemoder

 

 

 

Trine Juul

Trine Juul – Din private jordemoder på hele Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn.

Trine har arbejdet som jordemoder siden 2010. Både på store fødesteder i hovedstaden og mindre på Sydsjælland. Trine har stor erfaring med rådgivning og behandling i graviditeten, under fødslen og i barselsperioden.  

Trine brænder for at give dig som gravid (og din partner) den tid og omsorg, der er behov for, så I kan føle jer trygge i graviditeten, blive klar til fødslen og får den rette vejledning og hjælp, når du har født.  

Trine har sin jordemoderklinik i centrum af Vordingborg, men tilbyder også at komme på hjemmebesøg.

Se mere om ydelser og muligheder på Trinejuul.dk, samt Facebook: Jordemoder Trine Juul  og Instagram: Trinejuul.dk

Hjemmeside: https://trinejuul.dk/
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize