Toxoplasmose, i daglig tale også kaldet haresyge, skyldes smitte med en parasit, som herhjemme ofte findes hos harer og andet vildt.
Man kan blive smittet med toxoplasmose ved at gøre vildtkød i stand, eller ved at indtage råt kød fra inficerede dyr, eller ved kontakt med afføring fra katte, der kan være smittet med parasitten.
Risikoen for smitte nedsættes, når man gennemkoger og gennemsteger alle former for kød og undgår kontakt med katteafføring.
Omkring 25 procent af alle gravide danske kvinder har haft toxoplasmose på et tidligere tidspunkt. Har du haft infektionen, får du den ikke igen.
Smitte under graviditeten
Ikke allekvinder der er blevet smittet i graviditeten overfører infektionen til deres foster.
Ifølge Statens Serums Institut er andelen af ufødte, der smittes i graviditeten, er i 13. graviditetsuge omkring 10 % og i 36. graviditetsuge 72 %. Risikoen for smitte fra den gravide til det ufødte barn er størst i sidste trimester og mindst i første trimester. Men risikoen for at få symptomer af den medfødte infektion er større, jo tidligere i graviditeten fostret bliver smittet.
Parasitten er ufarlig for raske personer men smittes du i graviditeten kan det være meget alvorligt for dit ufødte barn, da sygdommen kan give alvorlige misdannelser, især på centralnervesystemet.
Hvis du bliver smittet under de første 3 måneder af din graviditet, kan sygdommen medføre abort. Smittes du senere, er der en aftagende risiko for alvorlige skader hos barnet.
Medfødt toxoplasmose
Medfødt toxoplasmose ses hos omkring 1 ud af 3000 nyfødte spædbørn. Infektionen kan behandles i barnets første leveår.
Uden behandling risikerer op mod halvdelen af de børn, som har været udsat for smitte under graviditeten, efterfølgende at blive påvirket af infektionen b.la. ved synsskader.
Alle nyfødte børn i Danmark undersøges ved den såkaldte PKU-blodprøve fra navlesnoren for medfødt toxoplasmose.
Kilde: Statens Serums Institut: Toxoplasmose