Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Modermælksgulsot hos nyfødte: årsager, symptomer og behandling

Modermælksgulsot hos nyfødte: årsager, symptomer og behandling

Skrevet af 

Modermælksgulsot, også kendt som neonatal gulsot, er en tilstand, der kan forekomme hos nyfødte babyer i deres første dage efter fødslen. Selvom modermælksgulsot oftest er harmløs, kan det i sjældne tilfælde føre til alvorlige tilstande. I denne artikel vil vi gennemgå årsagerne, symptomerne og behandlingsmulighederne for modermælksgulsot, samt give råd til, hvordan man kan forebygge tilstanden.


Modermælksgulsot, også kendt som neonatal gulsot, er en tilstand, hvor en nyfødt baby har en gulfarvning af hud og øjne. Det skyldes et overskud af bilirubin, en stof, der normalt findes i blodet. 

Modermælksgulsot er en ret almindelig tilstand, der oftest forekommer i de første dage efter fødslen. Det er mere almindeligt hos premature babyer og babyer, der er født af mødre, der har diabetes. Det kan også forekomme hos babyer, der er født af mødre, der har en Rh-negativ blodtype og babyerne er Rh-positiv.


Modermælksgulsot og almindelig gulsot er ikke det samme

Modermælksgulsot er en form for gulsot, der kan forekomme hos nyfødte, men det er ikke det samme som almindelig gulsot hos nyfødte.

Modermælksgulsot, også kendt som neonatal gulsot, er en tilstand, der kan forekomme hos nyfødte i deres første dage efter fødslen, og skyldes et overskud af bilirubin i blodet. Det er en ret almindelig tilstand, der oftest forekommer hos premature babyer og babyer, der er født af mødre med diabetes eller en Rh-negativ blodtype.

Almindelig gulsot hos nyfødte, kaldet fysiologisk gulsot, er en anden form for gulsot, der kan forekomme hos nyfødte i de første par dage efter fødslen, og skyldes et midlertidigt problem med at fjerne bilirubin fra kroppen. Det er forsvinder normalt inden for de første par dage efter fødslen, og kræver ikke behandling.

Det er vigtigt at skelne mellem de to former for gulsot, da modermælksgulsot kan have alvorlige konsekvenser og kræve behandling, mens fysiologisk gulsot er helt normalt og forsvinder af sig selv.


Hvad er symtomerne på modermælksgulsot?

Symptomerne på modermælksgulsot kan variere fra mild til svær. De mest almindelige symptomer er en gul farvning af hud og øjne, men det kan også føre til træthed, appetitløshed og afføringsproblemer. I alvorlige tilfælde kan det føre til kramper og hjerneskade.

Modermælksgulsot behandles normalt ved at øge babyens eksponering for sollys, da sollys kan hjælpe med at nedbryde bilirubin. Dette kan ske ved at placere babyen under en bilirubin lampe, en speciel lampe, der producerer UV-stråler. I alvorlige tilfælde kan det kræve blodtransfusioner.

Det er vigtigt at holde øje med tegnene på modermælksgulsot og at søge lægehjælp, hvis man mistænker, at ens baby har tilstanden. Med den rette behandling kan modermælksgulsot normalt behandles uden varige konsekvenser.


Hvad er Bilirubin?

Bilirubin er et stof, der normalt findes i blodet og som er et biprodukt af nedbrydningen af røde blodlegemer, som normalt fjernes fra kroppen via galden. Når de røde blodlegemer er beskadiget eller udtjent, bliver de nedbrudt til bilirubin. Bilirubin er derefter transporteret til leveren, hvor det omdannes til et vandopløseligt stof kaldet urobilinogen, som derefter fjernes fra kroppen via afføringen.

Høje niveauer af bilirubin i blodet kan føre til gulsot, hvilket kan være et tegn på en række forskellige sygdomme, såsom leversygdom, anæmi, og hepatitis. En af de mest almindelige årsager til høje bilirubin niveauer hos nyfødte er modermælksgulsot, også kendt som neonatal gulsot. 


Forebyggelse af modermælksgulsot

Der er nogle generelle ting, man kan gøre for at reducere risikoen for modermælksgulsot hos nyfødte:

  1. Kontrol af moderens blodsukker: At have godt kontrolleret diabetes under graviditeten kan reducere risikoen for modermælksgulsot hos nyfødte.

  2. Rh-negativ moders blodtype: Rh-negative mødre kan tage medicin for at forhindre konflikt med babyens Rh-positive blodtype, som kan forårsage modermælksgulsot.

  3. Undgå overvægt under graviditeten: At have en sund vægt under graviditeten kan reducere risikoen for modermælksgulsot hos nyfødte.

  4. Fødsel ved fuld tid: Risikoen for modermælksgulsot er større hos premature babyer. At have en fuldtidsfødsel kan reducere risikoen for modermælksgulsot.

  5. Kontrol af bilirubin: Det er vigtigt at overvåge bilirubin niveauet i blodet hos nyfødte og søge lægehjælp hvis det er nødvendigt.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom man tager forholdsregler, kan modermælksgulsot stadig opstå hos nyfødte, og det er vigtigt at søge lægehjælp hvis man mistænker at ens baby har modermælksgulsot.



Læs også: Gulsot hos nyfødte



F
ind mere information hos Sundhedsstyrelsen og Børnelægeforeningen

Skrevet af