Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Gulsot hos nyfødte

Gulsot hos nyfødte

Skrevet af 

Omkring 60% af alle nyfødte får gulsot 2-4 dage efter fødslen, men hos de fleste er det et normalt fænomen, der ikke kræver behandling. Behandling kan omfatte lys, i sjældne tilfælde gammaglobulin og/eller meget sjældent en udskiftningstransfusion.


Gulsot hos nyfødte, også kendt som neonatal ikterus, er et fænomen, hvor huden og det hvide i øjnene bliver gult på grund af øgede mængder af farvestoffet bilirubin i blodet.

Gulsot, der starter sent eller strækker sig udover 14. dagen, skal udredes. Symptomerne på gulsot hos nyfødte er som regel kun den gule farve i hud og øjne, men man skal være opmærksom på sløvhed, slaphed, dårlig sugetrang og dårlig øjenkontakt, da det kan være tegn på, at barnets hjerne er påvirket af det forhøjede bilirubin. Diagnosen stilles ved hjælp af et håndholdt apparat eller ved at tage en blodprøve.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom gulsot ofte er et normalt fænomen hos nyfødte, kan det i sjældne tilfælde være tegn på en underliggende sygdom. Derfor bør man altid kontakte en læge, hvis man er i tvivl om, om ens barn har gulsot eller hvis der er mistanke om, at barnet har symptomer, der tyder på, at gulsoten er svær eller tidlig.

Behandlingen af gulsot kan omfatte lysbehandling, som hjælper med at reducere mængden af bilirubin i blodet. I sjældne tilfælde kan gammaglobulin også bruges til at reducere bilirubin niveauet. I meget sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at give barnet en blodtransfusion for at reducere bilirubin niveauet.


Læs også: Modemælksgulsot hos nyfødte
Læs også: Gulsot og amning
 

Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/nyfoedtsmedicin/gulsot-hos-nyfoedte/


Skrevet af