Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Lussingesyge hos gravide

Lussingesyge hos gravide

Skrevet af 

Lussingesyge er forårsaget af et virus, som smitter via spyt (fx ved host eller nys).

Der går 1-3 uger fra en person smittes, til der opstår symptomer på sygdommen. Man kan smitte andre i 1-2 uger, før man selv får de første influenzalignende symptomer, efterfulgt af et karakteristisk udslæt i ansigtet med rødme af begge kinder.

Når symptomerne er der, smitter man ikke længere.

 

Overvejende del af kvinder har haft lussingesyge

Omkring 70% af alle gravide danske kvinder har haft lussingesyge. Du kan få konstateret om du har haft lussingesyge ved hjælp af en blodprøve. 

Hvis du er gravid og bliver smittet med lussingesyge er der omkring 10% risiko for, at sygdommen overføres til barnet.

 

Risiko for spontan abort eller alvorlig blodmangel

Lussingesyge giver ikke misdannelser hos dit barn, men hvis du får lussingesyge tidligt i graviditeten, kan det føre til spontan abort.  

Hvis du får sygdommen senere i graviditeten, kan det give alvorlig blodmangel hos det ufødte barn. I sjældne tilfælde kan det føre til at barnet dør før fødslen. 

 

Gravid med lussingesyge

Har du fået konstateret lussingesyge vil dit barns tilstand blive fulgt meget nøje med scanninger, og der vil eventuelt blive givet  blodtransfusion via navlestrengen. 

 

Udsættelse for lussingesyge under graviditeten

Hvis du arbejder på en børneinstitution og der er lussingesyge på institutionen, bør du meldes fraværende og få foretaget en blodprøve hos din læge for antistoffer.

Viser blodprøven, at du aldrig har haft lussingesyge, er du i risiko for at blive smittet og bør derfor fortsat være fraværsmeldt indtil udbruddet i institutionen er overstået. Det vil ofte være indtil 6 uger efter, at seneste tilfælde af sygdommen er konstateret.

Hvis der er lussingesyge på din samlevers job, eller i dit barns institution, skal du også have undersøgt en blodprøve for antistoffer. Viser blodprøven, at du aldrig har haft sygdommen, bør du få foretaget en blodprøve hver 2 uge, indtil udbruddet i institutionen er overstået.

 

Skrevet af