Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»HIV hos gravide

HIV hos gravide

Skrevet af 

Gravide kvinder bliver idag tilbudt en screening for HIV, og stort set alle gravide kvinder blev screenet i 2010. 45 kvinder blev i 2010 fundet hiv-positive, 35 af disse var allerede i behandling, mens ti kvinder ikke vidste, at de var hiv-smittede.

HIV kan overføres fra en smittet mor til hendes barn under både svangerskab, fødsel og amning. Hvor stor risiko der er  for smitte synes at have en sammenhæng med virusmængden i moderens blod, moderens sygdomsstadium, - altså hvor fremskreden sygdommen er (risikoen for overførsel af virus øges, når HIV-infektionen er fremskreden) og også hvordan barnet kommer til verden.

Smitterisikoen er op til 20-25%; men med medicinsk behandling og særlige forholdsregler kan den reduceres til 1-2 procent. Behandling med medikamenter nedsætter risikoen for smitte. Smitte sker i de fleste tilfælde lige før eller under fødslen eller via modermælk.

Det kan  være aktuelt med kejsersnit, men hos velbehandlede kvinder er der mulighed for normal vaginal fødsel. Det frarådes også nybagte hiv-smittede kvinder at amme deres barn, da smitterisikoen knyttet til amning er høj.

Behandlingen af barnet vil starte umiddelbart efter fødslen og fortsætte i seks uger. Skulle barnet blive født med HIV-infektion, viser barnet ofte vantrivsel lige fra fødslen. Behandlingen skal således fortsætte ud over de første seks uger og justeres efter barnets behov. Uden den rette behandling vil de fleste børn blive alvorligt syge og dø i løbet af de første leveår. Der er også beskrevet visse karakteristiske misdannelser hos nogle børn af HIV og AIDS-mødre.

Er du gravid og er du HIV-positiv står du over for flere vanskelige valg. I Danmark følges gravide kvinder med HIV-infektion nogle få steder med stor erfaring i rådgivning om denne vanskelige problemstilling.

 

 

Skrevet af