Amager og Hvidovre Hospital har siden 2012 haft stor succes med at hjælpe overvægtige gravide med at have fokus på sund mad og motion under og efter graviditeten.
Hospitalet har nemlig haft en diætist ansat til at hjælpe de gravide med at komme ned i vægt og op mod 600 gravide har fået kostråd på Amager og Hvidovre hospital.
Det har resulteret i, at kvinderne i gennemsnit har tabt 6,5 kilo. - De gravide tager på undervejs, som man skal som gravid, men når man ser det relativt, så har de egentlig tabt sig i løbet af de ni måneder.
De overvægtige gravide tog i gennemsnit 8,6 kilo på under graviditeten, hvilket er 2,3 kilo mindre end de kvinder, der ikke fik rådgivning om kost og motion. 3 måneder efter fødslen havde de i gennemsnit tabt sig 6,5 kilo i forhold til før, de blev gravide.
En graviditet med et BMI på mere end 30 øger risikoen for akutte kejsersnit og får risikoen for andre indgreb under fødslen til at stige. Derudover risikerer overvægten at gå i arv til næste generation.
Ledende overlæge Charlotte Wilken-Jensen vurderer, at man ved metoden undgår omkring 100 til 150 kejsersnit og indlæggelser per år. Det giver en besparelse for Amager og Hvidovre Hospital på 10 til 15 millioner kroner årligt. Men ud over gevinsten med færre fødselskomplikationer og færre kejsersnit, har den ekstra vejledning resulteret i; gladere gravide - der er mere motiverede, færre tilfælde af svangerskabsforgiftning og flere ukomplicerede graviditeter. Og det er alt i alt endt med sundere børn, siger Charotte Wilken-Jensen. Det er hendes håb, at andre hospitaler vil kopiere eksemplet.