Undersøgelser har tidligere påvist at koffein påvirker fødselsvægten negativt. Det er velkendt at lavere fødselsvægt gør barnet mindre modstandsdygtigt og at barnet vil have en øget risiko for diabetis senere i livet.
En undersøgelse, der er offentliggjort i journalen om medicin BMC Medicine peger på, at selv en enkelt kop kaffe om dagen vil påvirke dit barns fødselsvægt negativt.
Faktisk ser det ikke ud til, at der er nogen nedre grænse for hvornår koffein påvirker fødselsvægten negativt.
Undersøgelsen, der bygger på tal fra det norske Institut for Folkesundhed, var relativ omfattende idet den omhandlede 60.000 gravide.
I undersøgelsen blev der taget højde for andre faktorer der kan fører til lavere fødselsvægt såsom rygning, spisevaner mv.
Koffein findes især i kaffe, energidrikke, cola, te og chokolade.
En almindelig kop kaffe indeholder ca. 100 mg koffein, en kop te indeholder ca. 50 mg koffein, en dåsecola ca. 40 mg koffein og 100 gram mørk chokolade indeholder ca. 90 mg koffein.
Fødevarestyrelsen har fastsat den anbefalede koffein-grænse til gravide i Danmark til max. 300 mg. dagligt. I Storbritannien og Norge er anbefalingerne for den øvre koffein-grænse for gravide 200 mg. om dagen.
Se de oficielle kostråd til gravide fra Fødevarerstyrelsen
Kilde: Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study