Du er her:min barsel»Nyheder»Gravide skånes ikke for løft
tirsdag, 14 januar 2014

Gravide skånes ikke for løft

Skrevet af 

Gravides risiko for at føde for tidligt øges markant, hvis de løfter tunge ting på jobbet, viser ny dansk undersøgelse. Tunge løft kan også føre til ufrivillige aborter. Alligevel sætter arbejdsmiljøloven ikke grænser for, hvor meget gravide må løfte. 

Det er næsten almen viden: Gentagne tunge løft under graviditeten er skadelige. Nu bliver det igen bekræftet, denne gang af den nok største undersøgelse, der nogensinde er lavet om sammenhængen mellem arbejdsrelaterede løft og risikoen for at føde for tidligt.

Kvinder, der løfter meget på deres job i løbet de første fire graviditetsmåneder, har op til fire gange så høj risiko for at føde for tidligt i forhold til kvinder, der ikke løfter noget tungt i løbet af arbejdsdagen, viser undersøgelsen, som tager udgangspunkt i oplysninger fra flere end 62.000 danske kvinder, der var gravide mellem 1996-2002.

»Vores undersøgelse viser, at jo oftere og jo tungere vægt en gravid løfter i løbet af en arbejdsdag, jo større er risikoen for, at hun føder for tidligt. Særligt risikoen for at føde meget for tidligt stiger,« siger professor Anne-Marie Nybo Andersen fra København Universitets Institut for Folkesundhed til Videnskab.dk.
Undersøgelsen resultater er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Occupational & Environmental Medicin.

Tidligere studier har vist, at kvinder, der dagligt løfter over 10 kilo, også har højere risiko for at abortere ufrivilligt. Alligevel fastsætter arbejdsmiljøloven ikke grænser for, hvor meget og hvor tunge ting en dansk arbejdsgiver må kræve, at gravide ansatte løfter. Det burde den, mener Anne-Marie Nybo Andersen:

»Tidlige fødsler har store konsekvenser for barnets dødelighed og helbred i løbet af hele livet. Efter min mening har vi et fælles ansvar for at give alle børn den bedst mulige start på livet, så arbejdsmiljøloven bør beskytte gravide mod at blive udsat for arbejdsrelaterede faktorer, der øger risikoen for, at de føder for tidligt. Jeg synes, loven burde sætte grænser for, hvor meget en arbejdsgiver kan kræve, at en gravid ansat løfter i løbet af dagen.«


Arbejdsmiljølovens retningslinjer for, hvor meget og hvor ofte gravide maksimalt bør løfte, blev fjernet i 2009, angiveligt fordi der på daværende tidspunkt ikke var entydig evidens for, at der var en sammenhæng mellem arbejdsrelaterede løft og graviditetsproblemer. Indtil da stod der i loven, at gravide ikke bør løfte noget, der vejer over 12 kilo, og at arbejdsgivere ikke må bede gravide ansatte om at løfte mere end 1.000 kilo i løbet af en dag.

I dag nøjes Arbejdstilsynet med at opfordre arbejdsgivere til at tage hensyn til, at gravide ansatte ikke bør løfte noget tungt. Loven sætter ikke længere tal på, hvor ofte eller hvor meget den gravide må løfte.

Reglerne blev lavet om i 2009, blandt andet efter at britiske forskere i 2007 publicerede resultaterne af en epidemiologisk undersøgelse, de havde lavet på baggrund af oplysninger om 1.327 mødre fra Southampton. Undersøgelsen var én ud af flere, som ikke viste en signifikant sammenhæng mellem tidlige fødsler og arbejdsrelaterede løft.
Andre forskere har dog vist det modsatte: At tunge arbejdsrelaterede løft ser ud til at give højere risiko for, at en kvinde føder for tidligt eller aborterer ufrivilligt. Deres resultater bliver nu bekræftet af den danske undersøgelse, som tager udgangspunkt i den store danske fødselskohorte Bedre Sundhed for Mor og Barn, der består af oplysninger om 100.000 kvinder, deres graviditetsforløb, fødsler og børn.

»Vi har spurgt helt almindelige danske kvinder, der arbejdede indenfor alle fag, mens de var gravide, om, hvor meget de løftede i løbet af en arbejdsdag. Dermed er vores undersøgelse unik, for i de fleste tidligere undersøgelser har forskere enten taget udgangspunkt i oplysninger om gravide kvinder, der havde et problematisk graviditetsforløb og derfor henvendte sig eksempelvis på en arbejdsmedicinsk klinik, eller de har brugt oplysninger, kvinderne har givet, efter de har født,« siger Anne-Marie Nybo.

Få tal på, hvor meget risikoen for tidlige fødsler og ufrivillige aborter stiger, når du løfter for meget som gravid, i den fulde artikel hos videnskab dk