Du er her:min barsel»Nyheder»Græder dit barn sig i søvn? - Puttemetoder deler vandene
onsdag, 16 november 2016

Græder dit barn sig i søvn? - Puttemetoder deler vandene

Skrevet af 

Blødsøden eller brutal og umenneskelig? Med jævne mellemrum blusser debatten om børns søvntræning og forskellige puttemetoder op i medierne. Det er et emne der virkelig deler vandene og som kan få forældre op på barrikaderne. Bogen "Godnat og sov godt" er et eksempel herpå.

Hvis du vil lære mere om, hvordan du kan forbedre dit spædbarns søvn, kan du læse vores artikel om Spædbørns søvn og alt hvad du behøver at vide

En stor undersøgelse blandt over 1000 familier viste for et par år tilbage foruroligende nok, at et stort flertal af danske forældre lod deres barn falde i søvn, uden at gå ind til det, hvis det græd. Rigtig mange af forældrene, der lod deres barn græde sig selv i søvn, fulgte bogen 'Godnat og sov godt', en bog om søvntræning, der er skrevet af den spanske læge Eduard Estivill og journalisten Sylvia de Béjar.

Bogen foreskriver en metode hvor forældre hele tiden skal øge intervallerne mellem, at de går til og fra barnet - også selv om det græder. Det længste interval er 17 minutter.

Bogen er stadig storsælgende, og børnepsykolog Margrethe Brun Hansen fraråder på det stærkeste at lade sit barn græde i flere minutter, når det skal sove: 

»Små børn skal være trygge for at kunne slippe verden og sove. Derfor er det vigtigt ikke at lade dem ligge alene i mørket og græde, for de forsøger jo at fortælle deres forældre, at de er bange. Hvis forældrene ikke reagerer, gør de bare deres børn endnu mere urolige og stressede. Metoder med at lade barnet græde sig i søvn er misforståede, for de sender det helt forkerte signal til barnet,« siger Margrethe Brun Hansen. 

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, som har skrevet bogen 'Helens bog om børn og søvn- sådan får du dit barn til at sove' er også meget uenig i bogens fremgangsmåde og henviser til forskning som konkluderer, at det skader barnets hjerne, hvis det får lov at græde længerevarende uden at der bliver reageret. Det ødelægger blandt andet barnets evne til senere i livet at tackle stress.

Helen Lyng Hansen fraråder forældre at bruge bogens metoder og uddyber; "Bogen er positivistisk i sit menneskesyn og ser ikke barnet som et lille medmenneske, der skal behandles med omsorg, varme, nærhed og anerkendelse. I bogen anbefales forældre at de ikke rører ved deres barn, ikke kærtegner det, ikke synger for det, ikke vugger det, ikke giver det mælk … mv. Det er for mig ikke omsorg og vi har alle brug for små beroligende ritualer for at sove og for at føle os trygge, når vi går i seng".

Barnet holder op med at græde, fordi det har en oplevelse af, at der ikke bliver lyttet til det og reageret. Hun minder om, at den eneste måde, et barn lærer at blive rolig på, er ved, at blive trøstet og holdt om. 

"Et barn der græder ulykkeligt. Et barn der står med armene løftet over hovedet signalerer ”tag mig op, gå ikke fra mig” og det er et signal man aldrig skal overhøre. Et sådan barn skal altid tages op, beroliges, trøstes og når der atter er faldet ro på barnet, kan man lægge det ned og hjælpe det til at sove videre i søvnen" siger Helen Lyng Hansen.

Helens råd til hvordan du bedst tackler putningen:

  • Brug tid på dit barn
  • Lad dit barn mærke at du er der
  • lyt til dit barn og anerkend barnet og de signaler barnet viser
Børn skal vokse op med tillid til at vi voksne er der for dem og støtter dem og hjælper dem, når de har brug for det – uanset deres alder og uanset, hvad tid på døgnet der er tale om. Mor og far hjælper altid.

Helen Lyng Hansens bog Helens bog om børn og søvn - sådan får du dit barn til at sove, findes i en ny udvidet udgave bl.a. med nye kapitler om middagslure, nyt om slyngevugger, babykøjer og hængevugger, ligesom bogen generelt er opdateret med den nyeste viden om børn og søvn.

 

Kilde: Jyllandsposten: Små børn tager skade af at græde sig i søvn

Kilde: Netsundhedsplejersken: Trygge børn sover godt