Tirsdag den 1. marts er sundhedsminister Magnus Heunicke kaldt i samråd om godkendelsesprocedurerne ved indførelse af lægemidlet Angusta, som bruges til at igangsætte tusindvis af fødsler hvert år, samt underrapportering af bivirkninger ved brug af lægemidlet.
I januar 2022 bragte Politiken en række artikler med fokus på lægemidlet ‘Angusta’, som afdækkede at midlet kom på markedet på baggrund af misvisende informationer og manglende kliniske forsøg.
Dertil afdækkede Jyllandsposten allerede sidste år, at der ikke blev indberettet bivirkninger i det omfang der burde, selvom der er skærpet indberetningspligt for netop dette lægemiddel, hvilket betyder at alle formodede bivirkninger skal indberettes til lægemiddelstyrelsen.
Hos Foreningen Forældre og Fødsel har de fået massevis af eksempler fra fødende, som har oplevet mulige bivirkninger af pillerne, typisk vestorm, som har resulteret i uudholdelige smerter med dårlige fødselsoplevelser til følge, herunder flere med akut kejsersnit som afslutning på fødslen.
I de danske fødselslægers faglige selskab, DSOG, er man ikke bekymret for brugen af pillerne og siger, at de ville have observeret det, hvis der var kommet en stigning af alvorlige bivirkninger hos de fødende, og især børnene, ved brugen af pillerne.
I forbindelse med den fornyede opmærksomhed på Angusta, har Forældre og Fødsel skrevet til flere medlemmer af Sundhedsudvalget, for at få sagen belyst, og Enhedslisten har kaldt sundhedsministeren i samråd, hvor han er blevet bedt om at redegøre for, hvordan igangsættelsespræparatet Angusta har kunne bruges på danske sygehusene trods utilstrækkelige kliniske forsøg og misvisende dokumentation.
Til samrådet skal ministeren desuden svare på, om han er enig i behovet for at etablere en bedre overvågning af bivirkninger ved brug af Angusta.
Du kan læse mere om sagen i Politikens artikler Eksperter: 90.000 gravide har fået piller, der ikke er undersøgt godt nok,
Piller til gravide kom på markedet ved hjælp af lyssky metoder – og Lægemiddelstyrelsen opdagede intet
Jeanette Hardis fik intet at vide om bivirkninger ved fødselspiller. Nu har hun indberettet sønnens iltmangel til Lægemiddelstyrelsen
Samrådet er åbent for offentligheden (deltagelse ved tilmelding) og kan streames fra Folketingets hjemmeside fra kl. 14 den 1. marts. Læs mere og se med her.
Har du selv prøvet at blive sat i gang med Angusta, har du en formodning om at du fik bivirkninger af behandlingen og er du i tvivl om hvorvidt det blev indberettet? Så kan du selv indberette det til Lægemiddelstyrelsen her.