Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Sen afnavling, hvorfor?

Sen afnavling, hvorfor?

Skrevet af 
Det er gavnligt for din nyfødte baby, at I venter med at afklemme og klippe navlesnoren til der er gået nogle minutter og navlestrengen er holdt op med at pulsere. 

Jeg bruger betegnelsen placenta frem for moderkage da jeg mener ordet moder-kage er misvisende; det er babys kage, ikke mors.

Navlesnorens funktion

Navlesnoren forbinder placenta med baby og består af en gelélignende stamcelleholdig substans som omslutter to arterier og en vene.

Vene og arterier hhv. forsyner baby med næring og ilt og fører affaldsstoffer og afiltet blod tilbage til placenta hvor det renses, tilføres ilt og næringsstoffer og ledes tilbage til baby.



Et vigtigt kredsløb

Placenta og baby udgør et samlet kredsløb med i alt ca. 450 ml blod.

Når baby bliver født sidder placenta stadig inde i livmoderen og baby og placenta er fortsat forbundne via navlesnoren. Når baby bliver født indeholder hun ca. 350 ml blod, de resterende ca. 100 ml er stadig i placenta.

I minutterne efter fødslen overføres blodet fra placenta til baby i pulser via navlesnoren. Efter to minutter er ca. 70% af blodet overført til baby.

Blodet er færdig med at blive overført når navlesnoren stopper med at pulsere.

Den sidste tredjedel blod, som overføres fra placenta efter babys fødsel, er tiltænkt lunger, lever og nyrer som endnu ikke har været i brug og det indeholder bl.a. vigtige stamceller og jerndepoter.

Også en fordel for babyer som har brug for ekstra hjælp

Skulle baby have problemer og behov for ekstra hjælp efter fødslen kan de nødvendige procedurer foregå hos mor så baby og placenta stadig kan forblive forbundne og baby dermed bevarer sin livline.

Billedkilde: Human Birth Project

Hvis du har lyst kan du se en fin video som forklarer processen:  





Her kan du læse en artikel om sen afnavling: https://www.bellybelly.com.au/birth/delayed-cord-clamping/

Læs også: Sen afnavling redder liv


Skrevet af