Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»K-vitamin til min baby – ja eller nej?

K-vitamin til min baby – ja eller nej?

Skrevet af 

I mere end 50 år har en indsprøjtning med K-vitamin været standardbehandling for nyfødte børn i Danmark. Som jordemoder både i det offentlige og det private regi har jeg måtte erkende, at vores generelle viden om - og forståelse for - brugen af forebyggende K-vitamin til den nyfødte lige efter fødslen, er sparsom og mangelfuld.

Sundhedsloven kræver, at vi som sundhedspersonale er i stand til at give information om virkning, bivirkning og mulige alternativer før en behandling gennemføres, og som jordemoder er jeg den fagperson, der typisk udfører indsprøjtning med K-vitamin og dermed også bør vide hvorfor, hvordan og hvorledes. 



Men når jeg før i tiden er blevet spurgt lidt mere kritisk af en forælder om K-vitamin og dets bivirkninger og mulige alternativer, har jeg ikke følt mig i stand til at vejlede forældrene ordentligt og leve op til lovkravet. Derfor besluttede jeg mig for, at gennemlæse litteraturen og pløje forskningsdatabaserne igennem for at blive klogere.

Hvad jeg troede bare ville tage nogle timer endte med at blive flere ugers research og opklarende litteratursøgning.

Det blev mig hurtigt klart, at der hersker mange misforståelser vedr. behovet for og effekten af behandling med K-vitamin. Utrolig mange af informationerne er farvede af holdningen;  det-er-det-eneste-rigtige-og-livsvigtigt-for-alle-nyfødte  eller også er det i den stik modsatte grøft;  det-er-forfærdeligt-og-helt-overflødigt.

Ingen af delene er sandt. Emnet er langt mere komplekst og der findes ikke en one-size-fits-all model.

 

Hvorfor K-vitamin?

K’et i K-vitamin står for koagulering som er blodets evne til at størkne. Det præcise behov for den optimale mængde k-vitamin i kroppen er ikke kendt, og normalt danner en sund tarmflora selv det k-vitamin kroppen har brug for. Decideret k-vitaminmangel er sjældent.

Tidligere har man troet, at nyfødte fødes uden tarmbakterier, ude af stand til at danne naturlig k-vitamin før efter nogle dage. Men ny forskning viser, at en mors mikrobiom allerede i graviditeten overgår til barnet via placenta (moderkagen).

Årsagen til at nogle børn udvikler blødninger er ikke, at deres tarmsystem ikke producerer nok K-vitamin men nærmere, at barnet ikke får tilført nok k-vitamin efter fødslen, måske fordi moderen er i desideret k-vitamin mangel allerede i graviditeten eller, at barnet har en uopdaget lever/galdevejssygdom der betyder, at barnet ikke optager den mængde k-vitamin der er behov for.

Som tidligere nævnt er emnet enormt komplekst, og derfor besluttede jeg, at min research skulle tjene gravide til at finde svar og det har resulteret i e-bogen: Skal mit barn have K-vitamin ved fødslen?  (Den koster 75 kr. inkl. moms.)

I e-bogen dækker jeg alt lige fra hvilken funktion K-vitamin har i vores krop til udførlige detaljer om den blødningssygdom som ønskes forebygget.

Jeg fortæller også om den virkning og de mulige bivirkninger man som forældre kan forvente hvis man beslutter sig for at takke ja til Sundhedsstyrelsen anbefaling om K-vitamin behandling. 

Endelig får I information om nogle af de faktorer der har betydning for, hvorfor nogle spædbørn er i større risiko for at udvikle disse blødninger. Omvendt kan det også vise sig, at lige netop dit barn med stor sandsynlighed ikke vil få den store gavn af en forebyggende behandling, og du derfor med ro i sindet kan takke nej til tilbuddet.

Bogen indeholder også forslag til behandlingsalternativer til Konakion

 
  

Inden I beslutter jer

I skal først og fremmest vide, at indsprøjtning med k-vitamin er et tilbud som I frit kan til- eller fravælge. Men injektionen gives rutinemæssigt lige efter fødslen, så beslutningen træffes bedst inden. Træf jeres valg udfra grundig information og kend til jeres muligheder.

Ønsker I ikke, at jeres baby skal have k-vitaminindsprøjtningen er det en god idé, at skrive det i din fødselsplan og bede din konsultationsjordemoder skrive det i din journal.


Her er 3 ting som er en god idé at lade indgå i beslutningen, inden I beslutter jer for at takke ja eller nej til en behandling med K-vitamin til jeres barn:

  1. Er den faktiske risiko for blødningerne noget, der bekymrer jer eller bliver I mere bekymrede over de mulige bivirkninger der er ved den forebyggende behandling med K-vitamin? Eller er I indifferente?

  2. Planlægger I, at jeres barn skal ammes eller skal det ernæres ved modermælkserstatning?

  3. Har du som gravid mor nogen som helst problemer med helbredet? Ved du om din fordøjelse er i topform? Har du inden graviditeten og/eller undervejs i graviditeten haft behov for gentagne eller lange behandlinger med medicin? Bl.a. antibiotika, oral prævention, hudbehandling med stærk A-vitamin og håndkøbsmedicin mod halsbrand?

Kun du og din partner er i stand til at svare på spørgsmålene. Lad svarene være grundstenen for jeres endelige beslutning og søgen på mere viden.

Stil krav om grundig individuel information fra jeres jordemoder og/eller læge. Gør det meget gerne undervejs i graviditeten så I på forhånd har besluttet jer for hvordan I forholder jer til tilbuddet om K-vitamin.

Jeg tilbyder også individuel vejledning om bl.a. K-vitamin.

Du kan købe K-Vitamin online her.

 

Skrevet af 



HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL