Konflikter ved middagsbordet er langtfra ualmindelige men konflikterne bør begrænses, mener Jesper Juul, der er familieterapeut og forfatter til bøgerne 'Smil, vi skal spise' og 'Dit kompetente barn'.
Jesper Juul mener, at vi bør skære ned på idealerne og være lidt mere afslappede med hensyn til optimal ernæring. Sundhed handler nemlig også om mental og følelsesmæssig trivsel og det kan være svært at tilgodese, hvis man har større fokus på den fysiske sundhed, frem for den mentale sundhed.
I følge Jesper Juul, er fællesmåltidet en meget vigtig del af familiens samlede trivsel. "Ernæring handler ikke kun om det, der ryger ind gennem munden. - Det er et sted, hvor man får psykologisk næring", siger han, og det er forældrene der har ansvaret for tonen, stemningen og atmosfæren i familien.
Jesper Juul skriver følgende i sin bog "Smil, vi skal spise":
"Mange forældre har svært ved at accepterer, at man får udbytte i forhold til sin investering. Det betyder, at man ikke i det lange løb kan regne med at få den store harmoni eller hygge, hvis man satser på at slippe så hurtigt, nemt og billigt som muligt fra maden. Omvendt, skal man heller ikke forvente, at familien sætter pris på omhyggeligt veltillavet mad, hvis man går mere op i regler og vitaminer, end i de mennesker, der skal spise maden og deres indbyrdes forhold.
Det er ovenikøbet sådan, at man ikke kan gå ud fra, at man altid får harmoniske måltider, selvom man engagerer sig og køber ind med kvalitet og laver mad med kærlighed og omhu og spiser sammen hver dag. Alt hvad der rører sig i den enkelte og i de indbyrdes relationer bliver bragt til torvs under måltiderne - direkte eller indirekte."
Derfor er måltidet heller ikke det rette sted at opdrage sine børn eller ændre på sin familie. Men måltidet er et sted hvor vi kan tage en føler på hvordan vi har det i familien - lige nu, præcis idag. Hvis det giver anledning til noget som forældrene gerne vil lave om på, gør de ifølge Jesper Juul, klogest i at vente til et andet tidspunkt.
For mange familier er måltidet det eneste tidspunkt, hvor hele familien er samlet derfor giver det særlige muligheder for at finde ud af, hvordan alle i familien har det.
Der er ting vi som forældre ikke får at vide, hvis måltidet kun går op i opdragelse, hvor det måske handler mest om, at børn skal sidde på en bestemt måde og smage på alt, hvad de ikke kan lide. Vi kan nemlig få et praj om, hvordan ungerne trives, og børnene kan også tage temperaturen på, hvordan forældrene har det, når vi spiser sammen. Derfor bør vi bare dyrke det at være sammen.
Køb Jesper Juuls bog: Smil vi skal spise