Det er sin sag at blive forældre for første gang, men åbenbart afskrækker de søvnløse nætter ikke så meget, at det får forældre til at tøve med barn nummer to. Tvertimod vælger mange forældre, at få barn nummer to tidligere end før. Det viser en analyse som Momentum (Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
At vi hurtigere får barn nummer to, er en tendens, som stille og rolig har ændret sig over de sidste 20 år.
I 1995 var afstanden mellem første og andet barn i gennemsnit 3,9 år, i 2015 er tallet 3,6 år. Det skyldes givetvis, at den gennemsnitlige fødealder for førstegangsfødende i samme periode er steget fra 27,3 år til 29,1 år, mener professor emerita i sociologi ved Aalborg Universitet, Lisbeth B. Knudsen.
"..hvis man så gerne vil have mere end et barn, så tænker mange par måske, at nu må vi hellere skynde os, fordi vi ved, at der er problemer med at blive gravid, jo højere alderen er", udtaler professoren til DR.
Analysen viser også, at yngre mødre i gennemsnit venter syv år, før de får deres andet barn, mens kvinder i 40 års alderen i gennemsnit kun venter 2 år, skriver Momentum.
Sundhedsplejerske Dorte Fischer bliver tit spurgt ind til den aldersmæssige afstand mellem børnene, af forældre der overvejer at gå i gang med nummer to. De vil gerne vide noget om, hvornår det "er passende" at gå i gang med nummer to. Her understreger hun altid overfor forældrene, at det oftest er en benhård opgave at få børn med meget kort interval, da begge børn kræver meget af forældrene. Omvendt ser man også, at søskende, som der er få år imellem, kan få et meget tæt forhold til hinanden, fortæller hun til DR.
Kilde: Forældre får hurtigere barn nr to
Kilde: Sundhedsplejerske: Det er benhårdt at få børn i rap