Du er her:min barsel»Nyheder»Kvinder med fødselsskader får oprejsning: Diskrimination i forsikringssager underkendt 
tirsdag, 05 november 2024

Kvinder med fødselsskader får oprejsning: Diskrimination i forsikringssager underkendt 

Skrevet af 
Efter pres fra Diskriminationslinjen og en afgørelse i Ligebehandlingsnævnet er det nu slået fast, at forsikringsselskaber ikke lovligt kan nægte dækning af fødselsskader med henvisning til, at fødsler ikke er ulykker. Afgørelsen markerer et vigtigt skridt mod ligebehandling af kvinder i forsikringssystemet.

Otte kvinder har fået medhold i Ligebehandlingsnævnet, efter deres forsikringsselskaber afviste at dække alvorlige fødselsskader med den begrundelse, at en fødsel ikke kan kategoriseres som en ulykke. Ligebehandlingsnævnet har slået fast, at denne praksis strider mod ligestillingsloven.

De omfattende fødselsskader – herunder nedsunket underliv, brækket haleben, bækkenproblemer, bristninger og diskusprolaps – har efterladt kvinderne med mere end fysiske konsekvenser. På trods af beviserne har forsikringsselskaberne nægtet dækning, hvilket førte til, at kvinderne søgte hjælp hos Institut for Menneskerettigheder gennem deres rådgivningstilbud, Diskriminationslinjen.

Efter gentagne forsøg på at få selskaberne til at ændre praksis valgte instituttet at indbringe sagerne for Ligebehandlingsnævnet, som i slutningen af 2024 gav kvinderne medhold. Direktør Louise Holck udtaler:

Ligebehandlingsnævnet har med disse afgørelser gjort det klart, at kvinder ikke stilles dårligere i forsikringsøjemed, fordi de er kvinder. Det er en vigtig markering af, at fødselsskader ikke kan afvises kategorisk.”

Forsikringsselskaberne har hidtil argumenteret for, at fødsler er naturlige processer og ikke kan betragtes som ulykker. Denne praksis er nu dømt ulovlig. Kvinderne modtog mellem 15.000 og 25.000 kroner i godtgørelse, hvilket ifølge Louise Holck sender et klart signal:

Godtgørelsesniveauet skal være højt, at det ikke kan betale sig for selskaberne at diskriminere systematisk. Det kan forhåbentlig forebygge fremtidige lovbrud.”

De otte sager er del af en større problematik i forsikringsbranchen, hvor flere selskaber har undtaget skader, -relateret til graviditet og fødsel, fra dækning. Mange kvinder har derfor selv betalt for behandling og har ikke fået erstatning for varige mén.

Efter Finanstilsynet i 2021 indskærpede, at graviditets- og fødselsskader ikke må undtages direkte i forsikringsbetingelserne, er vilkårene ændret. Alligevel viser de nye sager, at forsikringsselskaber fortsat undlader at dække skader under henvisning til gamle praksisser.

Hvis du har oplevet diskrimination fra dit forsikringsselskab i forbindelse med graviditet eller fødsel, kan du kontakte Diskriminationslinjen på telefon 3269 8666, mandag-torsdag kl. 12-15.

Kilde: https://menneskeret.dk/nyheder/otte-kvinder-faar-medhold-sager-foedselsskader