En ny undersøgelse fra Fødevareinstituttet, der har til formål at skabe sundhedsfremmende initiativer og forbygge diabetes 2 og overvægt, viser, at forældrepar fejlvurderer deres børns sukkerforbrug. Desuden mangler forældre generelt fantasi til sunde alternativer.
De pågældende forældre i undersøgelsen; 16 familier med 4-12 årige børn, var paradoksalt nok overbeviste om, at de kunne kontrollere og sikre, at deres børn ikke fik for meget sukker.
Alligevel var det i hjemmet, og ikke i f.eks. daginstitionen eller skolen, at børnene fik for megen sukker.
Alle forældrepar i undersøgelsen definerede sunde kostvaner som; varieret kost med friske råvarer, megen frugt og grønt, magert kød og en protein-, mineral-, og vitaminrig kost.
Alligevel viste kostdata et sukkerindtag der oversteg de anbefalede 10% af energiindtaget fra såkaldt tilsat sukker med i gennemsnit 38%.
Ofte bestod især mellemmåltiderne i hjemmet af frugt, yoghurt, morgenmadsprodukter, slik, kager, chokolade og saftevand eller sodavand. Blandt 13 af de 16 familier lå hovedparten af børnenes sukkerforbrug i weekenderne, fordi det af forældrene blev forbundet med hyggefænomenet, hvilket de iøvrigt var blevet kulturbærere af, fra deres egen barndom.
Forældrene i undersøgelsen kategoriserede desuden bl.a. yoghurt og kiks som sunde alternativer til sukkerholdige produkter. Forældrene havde heller ingen kendskab til hvor meget sukker børn maksimalt bør indtage ifølge kostanbefalinger.