Du er her:min barsel»Artikler»Kost»Hæmorider – en tabubelagt gene ved graviditet

Hæmorider – en tabubelagt gene ved graviditet

Skrevet af 

Mange gravide får en lille udposning på et blodkar ved endetarmsåbningen eller et lille stykke oppe i tarmen. Det er en hæmoride.

De fleste taler ikke så højt om at de har en, og derfor ved man ikke præcis hvor mange af os, der går rundt med en. Nogle undersøgelser tyder på, at det er helt op mod hver tredje dansker, der i løbet af deres liv får en hæmoride. Det er godt nok mange! Flere end du havde troet, ikke?

Tænk på din folkeskoleklasse - hvis I sad 24 små glade børn på første skoledag, så vil 8 af dem i løbet af livet få en hæmoride. Jeg krydser fingre for, at det i hvert fald er Sebastian, der gjorde livet surt for mig i 5. klasse, som går rundt med en i dag…

Det er almindeligt at få en hæmoride, mens man er gravid, eller under fødslen i forbindelse med pressefasen.

Hæmorider er en åreknude, der sidder i tarmen - så de er ikke så anderledes end åreknuder på benene, de sidder bare i numsen, og derfor har vi ikke lyst til at tale om dem.

Selvom du kan have smerter, blødning og ubehag fra din hæmoride, så er det ikke nogen dødsdom at have fået en. Der er nemlig rigtigt meget du kan gøre, for at mindske dine udfordringer og leve et normalt liv.

Du kan prøve nogle af disse produkter, der tager de værste gener.

 

Det kan du selv gøre:

For at forebygge eller behandle hæmorider, er der nogle ret få ting, som gør en ganske stor forskel.

  •  Sørg for at det er nemt at gå på toilettet - din afføring skal være blød
    • Drik rigeligt med vand 2-3 liter dagligt
    • Spis mad med meget fiber i - fx rugbrød og grove grøntsager eller tag HUSK et naturligt fibertilskud (fås fx på apoteket og i mange supermarkeder)
    • Sveskejuice og stærk kaffe hjælper din afføring til at blive glat (som gravid må du få 3 kopper kaffe dagligt)
    • Gå på toilettet når trangen melder sig i stedet for at holde dig til senere.
    • Hvis ikke de tre punkter er nok så brug evt. afføringsmidler - fx magnesia, som man gerne må tage som gravid. Tal med din læge om det.
  • Undgå at presse, når du sidder på toilettet. Når du har afføringstrang sætter du dig på toilettet, slapper af i din bækkenbund og lader tarmen skubbe afføringen ud - ikke noget med at sidde og trykke med mavemusklerne. Hvis du presser hårdt kan det få hæmoriden til at vokse.
  • Dyrk motion - det hjælper din tarm til at arbejde effektivt
  • Hvis du har fået en genstridig hæmoride, så tal med din læge om medicinsk behandling - man kan få salve både til at bedøve og til at krympe hæmoriden.

Hæmorider er heldigvis ikke verdens undergang - du er ikke alene, og der er meget du kan gøre.


Skrevet af