Du er her:min barsel»Gravid uge for uge»Gravid uge 13

Gravid uge 13

På dette tidspunkt er din baby omkring 7-8 cm lang og vejer omkring 23 gram.

Babyen begynder nu at udvikle mere komplekse bevægelser, og du kan måske endda føle nogle små spark eller bevægelser. Babyens knogler bliver også stærkere, og babyen kan nu bevæge sine arme og ben mere koordineret.

 

Udviklingen går stærk nu. Barnet er nu fuldt udviklet, omend det er meget lille. Alle knogler består stadig af brusk, men bliver langsomt erstattet af ben. Svedkirtler er færdig dannede nu. Ansigtet ser mere og mere menneskeligt ud for hver dag, da øjnene begynder at bevæge sig tættere sammen i stedet for at være på siderne af hovedet, ligesom ørerne flytter til en normal stilling. Barnets stemmebånd begynder nu at dannes.

 
 

Det vil nu også være muligt at fastslå barnets køn ved at se på kønsdelene, og små drenge begynder allerede nu at danne mandligt kønshormon, og hos piger findes der millioner af primitive anlæg til æg i de endnu umodne æggestokke. Tarmene flytter længere ind i barnets krop, leveren begynder at udskille galde og bugspytkirtlen begynder at producere insulin. En meget travl uge faktisk!

På ultralydscanninger kan man se hvordan hænder ofte sørger hen over munden og hvordan arme og ben begynder at strække sig.

Velkommen til det andet trimester! Dette er den mest behagelige og underholdende del af graviditeten. De fleste af de vanskelige tidlige symptomer er overståede, samtidig med at du ikke er generet af din mave.

Den er ikke i vejen endnu. Hvis du stadig føler dig træt, så sørg også for at få hvile. Det er hårdt arbejde at lave en baby!

I takt med, at din livmoder udvider sig, kan du få smerter i underlivet. Ledbåndene, der holder din livmoder strækker sig også for at imødekomme din voksende livmoder. Hvis smerterne er over tid, kontakt for en sikkerheds skyld din læge eller jordemoder.

Video fra 3 mdr - 6 mdr.:

 HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL