Der findes mange smerteddæmpende metoder når en kvinde er i fødsel, men vidste du, at berøring er en af dem?
Berøring fremkalder nemlig kroppens eget smertestillende hormon oxytocin, som iøvrig også er angstdæmpende. Faktisk har hormonet en række egenskaber som er gavnlige under en fødsel.
Det er måske også derfor at hormomet findes i langt større mængder hos kvinder end hos mænd.
Krammehormonet
Hormonet udskilles bl.a. ved kram på over 30 sekunder, og kaldes derfor også krammehormonet.
Det er påvist, at hormonet i større mængder har indflydelse på et menneskes tillid og gavmildhed, men oxytocin giver også lykkefølelse og virker afslappende.
Ud over det har hormonet også en særdeles gavnlig effekt på veerne og er med til at fremkalde kontraktionerne i den fødendes livmoder.
Hvis den fødende er meget anspændt, kan det resultere i, at veerne bliver svage og opleves mere smertefulde. I sådanne tilfælde har berøring altså en gunstig virkning på flere områder.
En lille berøring med stor effekt
Kroppen fungerer fantastisk hensigtsmæssigt og det kan være svært at forstå at måden hormonet fremkaldes på, er så enkel.
Når manden, eller en anden fødselshjælper, rører ved den fødende, gør vedkommende en stor forskel og spiller en vigtig rolle for, at fødslen forløber, som den skal.
Afstem forventninger inden fødslen
Der er stor forskel på hvordan og hvornår den fødende ønsker berøring.
Måske har hun brug for blid berøring, eller kraftig massage, eller måske bryder hun sig slet ikke om, at blive berørt. Tal om forventningerne inden, så går I ikke helt skævt af hinanden.
Når fødslen først er i gang har den fødende ofte meget svært ved at tage stilling til om hun ønsker berøring her eller der, eller om hun ønsker vand eller en kold klud.
Hun har nok at tænke på, derfor bør man som fødselshjælper prøve sig frem med handling i stedet for spørgsmål, og også kunne klare nogle afslag.