Du er her:min barsel»Artikler»Barnets udvikling»Skal man absolut lege med sit barn?

Skal man absolut lege med sit barn?

Skrevet af 

Børn elsker at lege med deres forældre. Med dig. ”Kom nu, Mor, så kan du være heksen/hunden/købmanden”, siger barnet og jubler ved tanken om den kommende stund. Mange forældre synes egentlig ikke, at det er særlig sjovt at lege med børn. De gør det ud af pligtfølelse, og fordi de gerne vil give børnene det, de gerne vil have. En artikel i tidsskriftet Psychology Today beskriver et anderledes synspunkt til voksnes leg med børn; det duer kun, hvis det er sjovt for begge parter.


Når voksne leger med børn, så er det ofte barnet, der bestemmer i legen. Rammerne og reglerne dikterer barnet, og den voksne skal så gå med på de præmisser og gøre, hvad der bliver sagt. Måske har du hørt udbruddet ” Det er mig, der har fundet på legen, og så er det også mig, der bestemmer!”, hvis du formastelige voksne vover at insistere på at være postbud i stedet for Byggemand Bob. Og sådan er det ifølge forfatteren til artiklen, forsker og blogger Peter Gray, ofte. Det duer ikke når legen domineres af barnet og legen bliver en pligt for den voksne, og slet ikke en sjov leg.

Prøv at overveje, hvad den situation egentlig lærer dit barn om menneskelig interaktion?

Leg er et fantastisk redskab til at lære om, hvordan vi mennesker fungerer socialt – og gensidighed, forhandling og fælles kreativitet er hovedelementerne og bør være det, også hvis/når du leger med dit barn. Ellers er det ikke sjovt at være med i legen, og så mister du gejsten ret hurtigt.

Hold fast i den fælles kreativitet. 

{link="https://min-barsel.dk/barnets-udvikling/motorisk-legetoj-boost-dit-barns-udvikling-gennem-leg"}

 

Når den voksne styrer legen

Nogen gange tipper vægten over på den anden side, hvor legen bliver en demonstration af den voksnes overlegenhed, hvor barnet kun er tilskuer.

Det kan være en god læringssituation at se, hvor dygtig far er til at bygge sæbekassebil eller mor er til at tegne blåhvaler, men det er måske ikke den leg, barnet gik ind til, og det er ikke altid lige sjovt for barnet.

Prøv at finde en måde at lege på, hvor begges inputs og handlinger har sin plads. Ellers mister du barnets opmærksomhed, og legen slutter.

Hvad skal vi lege som familie?

Egentlig er det bedst for børn over 2-3 år at lege med andre børn, skriver Peter Gray.

I andre kulturer og i andre historiske tider er - og var, fri leg med andre børn en helt almindelig del af børns hverdag, men i den industrialiserede verden er der stadig færre situationer og steder, hvor børn kan lege frit med hinanden i sikre omgivelser.

Der er voksne inde over hele tiden, styring og målsætninger og gitre og låger.

Prøv at lade dit barn opleve fri leg med andre børn, når det kan lade sig gøre. Der er masser af andre roller til dig end legekammerat i dit barns liv.

Hvis I gerne vil lege sammen som familie, så spil et spil, evt. et udendørs boldspil, hvor sværhedsgraden kan varieres efter alder og evner, eller leg gæt og grimasser. En aktivitet, hvor morskaben ikke er afhængig af særlige kompetencer.

Hvis leg skal være til at holde ud for alle parter, skal det være oprigtigt – og så får du også lyst til at lege meget mere.

Ud med skyld, ind med fornøjelse

Peter Gray mener, at vi som samfund har svigtet børnene ved at frarøve dem muligheden for bare selv at løbe ud i verden og finde nogle passende legekammerater i alle aldre. Det er dog værd at bemærke, at han taler fra et amerikansk synspunkt, hvor børns frie leg i institutioner ikke er så udbredt og et så hyldet princip, som det i mange år har været i danske institutioner.

Han mener, at vores skyldfølelse ikke bør forsøgt udbedret ved at lege med børnene selv, for de fleste voksne er faktisk ikke særlig kompetente udi børnelege. Det er andre børn meget bedre til.

Så hvis vi skal gøre noget, så er det at give børnene de bedste muligheder for at lege med hinanden på tværs af alder og køn og andre skel. 

Hvad med den nyankomne baby?

De første måneder af et barns liv gælder det selve kontakten med mor eller far, og at barnet får dækket de basale behov som mad, søvn, en tør ble, tryghed og kropskontakt.

Når din baby nærmer sig 3-4 måneders alderen, må der gerne ske lidt mere og din baby vil nu gerne studere ting nærmere. Det er egentlig det det drejer sig om, for din baby: At studere verden omkring sig, men også at mærke sig selv gennem berøring og små øvelser og blide flyveture.

Rigtig mange forældre synes det er umådelig kedeligt, at lege med babyer, så du er langt fra alene, hvis du også har det sådan.

Men prøv at find ud af, hvad det handler om. Hvorfor er det kedeligt for dig at lege med din baby?

Kan det skyldes, at du har svært ved at komme ned i gear? Altså rent mentalt; at du har svært ved at være nærværende fordi du måske har tankerne alle mulige andre steder? Måske kører tankerne med praktiske ting som du skal have ordnet, eller måske har du tankerne på dit parforhold som ofte også er udfordret når der er små børn at tage sig af.

Uanset hvad det er, der tager din opmærksomhed, vil det være godt for både din baby, relationen mellem jer, og din egen metale sundhed, at du prioriterer små oaser af nærvær, sammen med din baby, hvor det bare handler om at være, og at bruge sine sanser.

Måske skal I bare være sammen om at studere en nullermand på gulvet, eller kigge i en pegebog sammen.

Hvis du har meget at tænke på, kan det være en stor udfordring for dig, bare at være nærværende et minuts tid og så er det klart, at du synes det er kedeligt. Prøv at øv dig i at være i nuet fx ved hjælp af bogen Nuets Kraft af Eckhart Tolle. 

Hvis det handler om, at du mangler ideer til aktiviteter med din baby, kan du finde tumlelege og aktiviteter der styrker motorik og fysik til babyer i bogen Leg med din baby af Lone Spliid og Mette Vainer Wegloop.

Kilde: Psykologytoday.com: Playing with children, should you and if so, how?

Kilde: Netsundhedsplejersken.dk: Hvornår må baby stimuleres med legetøj, musik osv?

Skrevet af