Du er her:min barsel»Artikler»Babyudstyr»Slynger og vikler gør dit barn trygt og roligt

Slynger og vikler gør dit barn trygt og roligt

Skrevet af 
Læs om ”krammehormonet” oxytoxin og om, hvordan slynger og vikler er den bedste måde at øge dit barns trivsel.

Nogle gange skal der ruskes lidt op i vores vanetænkning. - Tavlen vaskes ren, motoren genstartes. Det gør vi gerne her på Min Barsel – og det vil vi også gøre i denne artikel, som vil give dig indsigt i, hvorfor det er så godt at bære dit barn i en slynge eller i en vikle. Vi vil også forklare lidt om de forskellige typer af slynger og vikler, og vi fortæller dig, hvordan du nemt kommer i gang med at bruge dem.

Vi skal gøre, som mennesker har gjort før i tiden

Prøv at glemme alt, hvad du har set og læst om, hvordan dagligdagen skal se ud for en lille baby her i Danmark. Glem alt om barnevogne, om at sove igennem, om kravlegårde og skråstole. Og prøv at tænke over, hvorfor en baby eller et lille barn græder. Det gør det nemlig, når det er alene. Babyer græder sjældent, når de bliver båret af et menneske, de kender. De græder heller ikke ret meget, når de skal sove, hvis det er i tæt kontakt med velkendte huddufte og varme fra et kært menneske.

Under fremmede himmelstrøg i oprindelige stammesamfund rundt om på kloden, bæres babyer hele tiden. De er aldrig uden kropskontakt. Skal mor eller far eller storesøster noget, der umuliggør det at bære babyen, så overtager et familiemedlem tjansen. Og ved du hvad? Det er dokumenteret, at babyer i disse samfund stort set aldrig græder. Kun som signal, altså hvis de er sultne eller noget gør ondt.

Vil du imødekomme din babys behov for kropskontakt, så prøv at gøre, som vi mennesker altid har gjort – og bær din baby så tæt på din krop som muligt. - Og helst hud-mod-hud i starten. 

Fakta om kemien mellem din baby og dig

Hvad er det så, der gør, at babyer så gerne vil have hudkontakt? Der er flere perspektiver og flere forklaringer, men vi vil gerne fremhæve et særligt kropskemisk perspektiv i denne artikel.

Nemlig den sundhedsfremmende og behagelige effekt af hormonet oxytoxin – som også kaldes krammehormonet. Mens der er mange gode ting at sige om, hvordan dét at have tæt kropskontakt fremmer den emotionelle tilknytning mellem din baby og dig, så stiller vi her skarpt på den rent hormonelle forklaring på, hvorfor denne tilknytning er sundhedsfremmende.

Hvad er oxytoxin?

Oxytoxin er et hormon, der dannes i hjernen og transporteres rundt i blodet. Det skaber modvægt til stresshormonet adrenalin og er dermed en fundamental aktør i vores sundhed. Alle mennesker har behov for oxytoxin. Du kender det sikkert – det er også det hormon, der gør, at livmoderen trækker sig sammen efter fødslen, og at mælken løber til og muliggør amning.

Både mænd og kvinder danner oxytoxin, men kvinders kønshormon østrogen fordobler effekten af krammehormonet.
Kropskontakt får hjernen til at udskille oxytoxin. Det betyder, at jo mere kropskontakt, jo mere oxytoxin.

Der er dog ingen risiko ved overdosis – du kan ikke kramme dit barn for meget.
Når du bærer dit barn, betyder det øgede oxytoxinniveau hos jer begge, at:
  • Kroppen falder til ro (modsat effekt af adrenalin, som kroppen producerer, når baby føler sig forladt)
  • Øger stofskiftet og mætheden (fordi kroppen danner mere varme)
  • Øger lyst til at være nysgerrig, opsøgende og udvikler tryghed i sociale sammenhænge (fordi kroppen ikke er i alarmberedskab)
  • Bedre vækst – særligt hos børn
  • Indlæringsevnen forbedres
  • Tarmfunktionen forbedres
  • Bedre søvn

Og så er der lige et par ekstra fordele for kvinden, nemlig:
  • Din fedtforbrænding stiger – ammedepoterne forsvinder hurtigere
  • Din sexlyst stiger
  • Fysiske sår – måske efter fødslen – heler bedre
  • Mindre stress og større tolerance overfor stress – fordi det afslappende nervesystem har øget aktivitet. 

Krammeterapi og kropskontakt

Noget helt nyt indenfor terapi af voksne er krammeterapi. Krammeterapi går ud på at øge voksne menneskers oxytoxin-niveau ved at kramme. Det er nemlig sådan, at rigtig mange voksne har hudsult – det vil sige, at vi simpelthen er i underskud af kropskontakt. Vi krammer for lidt og stresser for meget. Og det kan afhjælpes ved krammeterapi, så kroppen får alle de fysiske fordele ved øget oxytoxin-niveau – det er en meget moderne form for stress-dæmpende terapi.

Det vil altså sige, at vi nu i har et hyper-moderne terapi-begreb for voksne, der handler om alle fordelene ved kropskontakt. Alt i mens vi køber barnevogne og dyrker, at babyer skal ligge for sig selv, fra de er helt spæde.

Slynger og vikler giver kropskontakt og giver frie hænder til dig

Nu står det jo pludselig helt klart, at det er ret skørt, at vi lægger vores babyer fra os her i Vesten.

Det vil helt klart være en god idé med mange sundhedsmæssige fordele, hvis du går tilbage til ældre tiders visdom om, at babyer skal have så meget kropskontakt som muligt.

Men hvordan kan du det, når du også skal have armene fri engang imellem og ikke lige har en hel landsby til at aflaste dig?

Du skal have fat i en slynge.

En slynge er en fællesbetegnelse for et "bæreredskab" som du enten sætter barnet ned i, eller det kan være et stort stykke stof(vikle) som du på forskellige måder binder/vikler rundt om baby og din krop, så baby sidder fast og trygt på enten din ryg eller ved dit bryst. Slynger kan bruges fra nyfødt og helt op til 4-5 års alderen eller længere, afhængig af vægt og type af bæreredskab.

Praktiske fordele ved slynger og vikler

Udover at kropskontakt på kompleks vis fremmer dit barns og din trivsel via krammehormonet, så er der en række praktiske fordele ved at bære dit barn fremfor at lægge det fra dig:
  • At baby sidder fast på din krop giver dig den store fordel, at du kan have frie hænder, samtidig med, at din baby er helt tæt på dig.
  • Når vægten sidder tæt på din krop, føles dit barn heller ikke så tungt.
  • Du kan diskret amme dit barn i en slynge eller vikle
  • Dit barn kan sove overalt, når det sidder i en vikle eller slynge
  • Du kan have dit barn med steder hen, hvor en barnevogn eller klapvogn ikke kan bruges


Frontløberne inden for slynger og vikler

I Danmark findes der dygtige eksperter i at sy og designe bæreredskaber til små børn.

Katrine og John overtog i 2015 slynger.dk fra Katrines søster Louise. I 2003 startede slynger.dk oprindeligt ved doula Heidi Lykholdt, men helt siden 2004 har Louise stået bag roret hvor hun selv designede og syede slynger og vikler. På en måde kan man sige, at hun var forud for sin tid og frontløber i Danmark indenfor vikler og slynger. Sidenhen har Katrine og John designet, produceret og solgt slynger specielt udviklet til det danske marked. De har alle været med til at genopfinde den ældgamle praksis med at bære små børn og give dem den kropskontakt, de har så hårdt brug for – og i de forløbne 14 år har de forfinet deres lækre produkter igen og igen.

Katrine og John giver mulighed for at du kan lære om slynger og vikler helt fra bunden, og hvis du gerne vil købe en virkelig lækker, brugervenlig og slidstærk vikle eller slynge i miljøvenligt og kemifrit materiale, så er der flere forskellige typer at vælge imellem.
Her er et udpluk:  
 

Skildpadden

Dette bæreredskab er meget alsidigt og kan bruges fra 4 mdrs alderen. Skildpaddeslyngen har en enestående comfort for både mor og barn, og det er en utrolig populær slynge. Det er et firkantet bærestykke med lange stropper i hvert af de 4 hjørner – også kaldet en Mei-tai. Dit barn bindes fast på din krop ved at slå de to øverste stropper rundt om dine skuldre og de nederste rundt om dine hofter – bum, så sidder børn op til 5 år skønt og trygt og godt.

Skildpadden fås i mange farver og i to forskellige slags stof, både til koldt og varmt vejr. Den er syet i ækologisk GOTS-bomuld og er re-designet, så den også er ultra-behagelig at have på i mange timer. 

"Jeg har brugt skildpadden rigtig meget! Og det er de bedste penge jeg nogensinde har givet ud. Han slapper af med det samme, når jeg sætter ham i den, og sover helt klart mere når han er der.
Det er rigtigt hvad der var en der havde skrevet til dig - man får virkelig friheden igen, og jeg får mulighed for at være sammen med Valdemar (vores ældste dreng på 3 år), på en meget bedre måde, når jeg ikke skal holde Johannes med den ene hånd, eller han ligger og græder på gulvet, fordig jeg lige skal hjælpe Valdemar med noget. (Støvsugede også med ham siddende i slyngen forleden dag, mens han sov!)" 
 Arendse 



Koala-viklen

Dette er en strækvikle, hvor stoffet bindes fast om din krop og giver sig, så det føles meget trygt og rart for baby.
Den er super god til helt nyfødte og til 10 kg. Din baby putter sig helt og er i salig tryghed på din krop. Du kan bære den så længe, du vil – ergonomien for din lille baby og dig er helt i top. Dette er modsat almindelige babyseler af ”Babybjörn”-typen, hvor baby kun kan tåle at sidde der i begrænsede perioder. En koala er et pungdyr, og det er der, inspirationen kommer fra. 

"Koala Viklen gjorde en stor forskel i vores hverdag. Den første måned græd vores søn meget. Med Koala Viklen fandt vi endelig en løsning, der beroligede vores konstant nærhedskrævende baby på en måde, hvor vi endelig kunne have begge hænder fri:-) I øvrigt oplevede vi en suveræn og hjælpsom vejledning og betjening hos Slynger.dk. Kan varmt anbefales!"  Kristina og Troels fra København 



Gorilla-viklen

Det er et stort stykke fast stof af økologisk GOTS certificeret bomuld, som er blødgjort. Stoffet kan bindes på et utal af smukke måder med hver sin fordel – der findes en masse videoer på nettet. Børn kan bæres i en fastvikle, til du ikke orker mere – og det er i en fastvikle, børn overalt på kloden bæres. Om det hedder en kanga eller en sari eller en vikle er en teknikalitet –dit barn kan bæres trygt og godt hos dig eller en anden omsorgsperson i dette dejlige, store stykke stof.

"Efter vi købte den første slynge fik jeg meget mere frihed - frihed sammen med min datter. Nu kunne jeg komme rundt og rydde op og lave mad. Jeg kunne vaske tøj og stryge. Jeg kunne næsten det hele, uden at skulle lægge min datter fra mig og have dårlig samvittighed over, at jeg ikke brugte tiden sammen med hende, når jeg nu endelig havde fået mit ønskebarn."  Dina fra Aalborg 



For alle typer af vikler og slynger fra slynger.dk gælder det, at Katrine og John hellere end gerne vil hjælpe dig i gang med at binde og bruge dit nye bæreredskab. Det ser måske lidt svært ud i starten, men rigtig mange danske mødre bruger dem efterhånden. Du kan sagtens lære det, og du vil elske det – ligesom dit barn. 

Synes du, at denne artikel var inspirerende og vil du gerne i gang med at bære dit barn? Så tag et smut over på  .. og se, hvad de kan hjælpe dig med.




Kilde: Jordemoderforeningen: Hud mod hud

Kilde: Per Brændgaard: Oxytocin 

Skrevet af