Forbrugermagasinet TÆNK har testet 13 forskellige børnevitaminpiller på det danske marked og oplyser, at flere af produkterne indeholder for store mængder vitaminer i forhold til den fastsatte ADT (anbefalede daglige tilførelse).
Gennemgangen af multivitamin- og mineraltilskud til børn viser i testen, at flere af dem er over- eller fejldoserede. Overdoserede vitamin- og mineraltilskud kan gøre mere skade end gavn, mener TÆNK.
TÆNKs test viser, at børnevitaminpiller fra helsekostbutikker og internethandler indeholder de højeste mængder af næringsstoffer.
Forbrugerne bør bruge pengene på sund og varieret mad istedet for vitaminpiller lyder rådet fra TÆNK. Forbrugerrådet TÆNK mener, at hvis barnet spiser alsidigt; altså får kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, mælkeprodukter, brød, gryn osv., vil barnet naturligt få de vitaminer og mineraler som det har behov for.
Ifølge Afdeling for Ernæring på DTU Fødevareinstituttet spiser langt de fleste danske børn en tilstrækkelig god og sund kost, og får via kosten dækket deres behov for de forskellige vitaminer og mineraler.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at give børn en så varieret kost som muligt. Børn under 3 år bør ikke spise slik og kager, da disse optager pladsen for de sunde madvarer, hvilket kan resulterer i, at barnet ikke får tilstrækkeligt af de gode råvarer. Barnet vokser hurtigt, og har brug for alle de gode næringsstoffer der er i sund og varieret kost.
Det anbefales dog af sundhedsstyrelsen, at børn får et tilskud af D-vitamin, der for de 0-2årige er 10 mikrogram (400 IE) D-vitamindråber dagligt.
Det anbefales også at barnet får 8 mg. jern dagligt fra barnet er 6 måneder til barnet er 12 måneder. Det er dog ikke nødvendigt, hvis barnet får over 400 ml. jernberiget modermælkserstatning dagligt.
Ved du, at dit barn ikke får den anbefalede mængde fisk og fiskepålæg i løbet af ugen, kan du med fordel også supplerer med fiskeolie.
Og læs kritik af TÆNKs' test på Rececca Perssons blog her:
http://rebeccapersson.com/2012/01/derfor-far-mine-born-vitaminpiller/