Du er her:min barsel»Nyheder»Fremme af fysisk aktivitet under graviditet: Vigtige råd til gravide
torsdag, 08 august 2024

Fremme af fysisk aktivitet under graviditet: Vigtige råd til gravide

Skrevet af 

Fysisk aktivitet under graviditeten kan reducere risikoen for forskellige komplikationer og forbedre fødselsforløbet. Læs om jordemoder og fysioterapeut Signe Achdam Bennedsens råd og retningslinjer for at forblive aktiv og sund gennem hele graviditeten.

Signe Achdam Bennedsen, uddannet fysioterapeut i 2000, UroGynObs-fysioterapeut i 2001 og jordemoder i 2023, arbejder som fødegangsjordemoder på Rigshospitalet og har én dag om ugen på en privat fysioterapiklinik, hvor hun behandler individuelle UroGynObs-klienter og underviser i graviditets- og efterfødselstræning. Hun har bemærket en manglende fokus på fysisk aktivitet i jordemoderkonsultationer, på trods af dens mange fordele.

Betydningen af fysisk aktivitet under graviditet

Fysisk aktivitet under graviditeten kan reducere risikoen for præeklampsi, graviditetsbetinget diabetes og overdreven vægtøgning, samtidig med at det kan forbedre fødselsforløbet. Gravide kvinder, der er vant til at bevæge sig, vil sandsynligvis have lettere ved at anvende forskellige fødestillinger, som kan hjælpe med barnets rotation gennem bækkenet. Derfor kan det være en fordel at øve disse bevægelser allerede under graviditeten.

Almindelige bekymringer og råd til gravide

Gravide får ofte modstridende råd om fysisk aktivitet fra sociale medier, sundhedsprofessionelle og deres pårørende, hvilket kan skabe usikkerhed. Det er vigtigt at huske, at bevægelsesrestriktioner generelt ikke gavner, og fysisk aktivitet bør opretholdes, medmindre der er specifikke medicinske grunde til det modsatte.


Fem vigtige pointer om fysisk aktivitet under graviditet

  1. Lænd- og bækkensmerter Ca. 50 procent af gravide oplever smerter i lænd eller bækken. Fysisk aktivitet kan hjælpe med at lindre disse smerter. Gravide bør fortsætte med at være fysisk aktive, da generne ofte er forbigående. En behandler med en aktiv tilgang kan også hjælpe med at afhjælpe smerterne.

  2. Opbakning til gravide Gravide er generelt gode til at passe på sig selv. Sundhedsprofessionelle bør støtte dem i at være fysisk aktive. Kun 38 procent af gravide opfylder anbefalingerne for fysisk aktivitet, sammenlignet med 62 procent af ikke-gravide i samme aldersgruppe. Det er vigtigt at understrege, at det er sikkert at være fysisk aktiv under graviditeten.

  3. Asymmetriske bevægelser Under fødslen anvendes asymmetriske bevægelser for at understøtte barnets rotation gennem bækkenet. Det kan være en fordel for gravide at øve disse bevægelser i løbet af graviditeten for at forberede kroppen på fødslen. Eksempler på sådanne bevægelser inkluderer Captain Morgan, Runner’s Pose og Side-laying Release.

  4. Adskillelse af arbejdsmiljø og træning Anbefalingerne om tunge løft for gravide er lavet i arbejdsmiljømæssig sammenhæng og bør ikke blandes sammen med træning. Belastningen i arbejdsmiljøet er forskellig fra den, man udsættes for under fritidstræning. Det er vigtigt at skelne mellem de to.

  5. Sundhedsstyrelsens anbefalinger Disse råd gælder for raske gravide med en ukompliceret graviditet. Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2023 kan findes her.

Ved at følge disse retningslinjer kan gravide forbedre deres helbred og fødselsoplevelse betydeligt. Fysisk aktivitet under graviditeten er ikke kun sikkert, men også gavnligt for både mor og barn.

Læs også: Fysisk aktivitet under graviditet: Systematisk gennemgang og meta-analyse


Kilde: https://jordemoderforeningen.dk/tidsskriftsartikel/bevaegelsesrestriktioner-gavner-ingen/