Toilet træning Besvaret

Hej Lena

Mit spørgsmål omhandler overgangen fra blebarn til at gå på toilettet.

Min søn er nu 2,9 år gammel og vil ikke bruge hverken toilet eller potte. Da han var ca. 1 år gav jeg ham en potte, men tanke om at så kunne han vænne sig til den inden det var tid til rent faktisk at bruge den, men han var meget bange for at sidde på den, både med og uden ble på, det samme gjorde sig gældende for toilettet. Jeg valgte derfor ikke at presse emnet alt for meget, frem til han blev 2 år.

Fra han bliver 2 og ca. 6 måneder frem er han fortsat bange for wc og potte, men i samarbejde med vuggestuen får vi gjort kål på frygten. Men han vil stadig ikke sidde på hverken toilet eller potte, hverken hjemme eller i vuggestuen, han sætter sig og når der efter 0,4 sekunder ikke er kommet noget, så opgiver han og vil ikke mere, han virker ikke til at have mod på at give sig selv tid, jeg har forsøgt med bøger, sang og legetøj, men intet virker. Når han bliver spurgt til om han vil på potte/toilet siger han “nej, aldrig nogensinde”.

Nu har vuggestuen udtrykt bekymring over hans manglende interesse for toilettet, fordi han skal i børnehave til maj, og de 3 andre børn han skal følges med har smidt bleen. Han virker meget interesseret i sin tissemand og hvad man bruger den til, han siger tit “min tissemand kan tisse” og “min tissemand putter tis i bleen” og har helt styr på forskellen på drenge og pigers “udstyr” men han er meget følsom overfor sin tissemand og vil dårlig nok selv røre ved den når han vasker sig i badet, og slet ikke lade andre røre ved den, og sådan har det været lige fra han blev født, så jeg vil ikke presse ham for meget. Jeg er nervøs for at gøre den følsomhed værre.

Jeg er lidt desperat og enormt ked af det over det, hvilket ganske givet ikke hjælper situationen, hvad kan jeg gøre? Kan jeg overhovedet gøre noget?

Hilsen

Katja 

 •  Spurgt 6 år siden  •  af Mor2015

1  Svar

Kære Katja. 

Tak for dit spørgsmål. Jeg læser I har forsøgt meget. 
Helt enkelt mener jeg, at det er nogle følelser eller oplevelser der er årsagen til din søns reaktioner. Uanset hvad årsagen er, vil jeg anbefale dig at hjælpe ham af med årsagen. 

Den måde I i første omgang kan hjælpe ham til at slippe årsagen er ved at læse denne sætning for ham hver aften i 10 dage. Der bør så ske en ændring om højest 28 dage. Det lagrer sig efterhånden. 

Sker det ikke skriver i bare igen. 

Sætningen:  
De negative tanker og følelser jeg har i min krop i forbindelse med ... ... (det pågældende) kan jeg ikke bruge til noget positivt. 
Jeg vil ikke lade disse tanker og følelser påvirke min krop længere. 
Jeg sender dem ud i universet og lader dem aldrig mere vende tilbage til hverken mig eller nogen anden

Jeg har mange gode resultater med denne sætning som hjælper os til at slippe uhensigtsmæssige tanker og følelser. 

Det jeg også vil tilføje er kommunikation

1.  Sig til din søn, at du ønsker han skal tisse på potten eller på toilettet. Spørg ham hvorfor han er ked af at røre sin tissemand? Hvorfor han ikke ønsker at sidde på potte - på toilet. 

Se intenst på din søns reaktion:
Er han bange? 
Er han vred?
Er han ked af det? 

Kommenter hans følelse. 
Eks: Jeg kan se du bliver ked af det, når jeg siger du skal tisse på potten. Er der noget mor/far kan hjælpe dig med?
Eller - Kom hen til mor/far og putte dig, så skal mor/far trøste dig  

Det er vigtigt at blive set på sin reaktion og følelse. Måske det kan hjælpe drengen til at slippe det der begrænser ham i at tage det naturligt at give slip på vandladning og afføring på en naturlig måde.

2.  Måske det er bedst, at det er fars opgave. Jeg vil anbefale, at far og søn står ved siden af hinanden og tisser. Far kan først vise drengen hvordan han gør når han tisser og så lade sønnen gøre som far. Drengen kan stå på sin taburet der bruges ved håndvasken, så han kan nå op til toilettet. 

3.  Jeg ville også anbefale at du Katja sidder ved siden af din søn, når han bliver sat på potten. Forbered ham ved at kommunikere som ovenfor beskrevet. Rigtig godt, at du: 

Læser for ham. 
Synger for ham. 
Spiller musik han kan lide.
Så han bliver siddende mere end de 4 sekunder. 

Lade potten stå der hvor drengen ønsker det: Eks i stuen, på hans værelse eller hvor I vil starte. 
Kommunikation med sønnen er vigtigt i jeres situation. 
En opgave i samarbejde med far, som jo er mandeforbilledet, er rigtig godt. 
Opgave for mor som nok allerede er forsøgt
Kombiner det gerne med sætningen jeg har sendt jer. 

Jeg håber den vil hjælpe dig Katja og din lille søn.

Held og lykke,
Lena Dyhrberg
Besvaret 6 år siden  •  af Lena Dyhrberg
Redigeret 4 år siden

Log venligst ind for at besvare