Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Spørg jordemoderen»Spørgsmål og svar»Nakkefoldsscanning | min barsel

Nakkefoldsscanning Besvaret

Hej Susanne,

Jeg skal til nakkefoldsscanning om 2 uger, men min mand og jeg er meget i tvivl om vi vil vide tallet for kromosomfejl (vi vil have baby uanset hvad). Jeg er 32 og derfor er jeg bange for min alder vil trække tallet ned, og vi derfor bare vil gå og bekymre os unødvendigt, men på den anden side vil jeg også gerne forbedre mig hvis vi skulle få et barn med kromosomfejl. (Jeg vil ikke have fostervandsprøven, da der er den 1% chance for abort) 
Men mit spørgmål går egentlig på om man ved misdannelsesscanningen kan sige meget mere præcis om der er kromosomfejl eller ej, eller om det er det er samme som ved nakkefolden?

KH S.

 •  Spurgt 7 måneder siden  •  af ST

1  Svar

Kære S
stort tillykke med graviditet
kan godt forstå dine overvejelser.
Nakkefoldscanningen beregner en sandsynlighed for om et barn har downsyndrom. Det gøres ved at sammenholde doubletest (blodprøve), mors alder og måling ag nakkefolden på fosteret til scanningen. Så udregnes et tal. Hvis dette tal er lavt (fx 1: 50) vil man blive tilbudt yderligere udredning. grænsen er omkring 1:300 mener jeg. Der findes noget der hedder en nipt test, som er en blodprøve fra mor. Den kan med ret stor sikkerhed kortlægge kromosomer. Jeg mener, nogle sygehuse tilbyder denne som alternativ til fx fostervandsprøve. Man kan også tilkøbe den i det private. 
Til misdannelses scanning kigger man på hjerte, hjerne, lunger osv, dvs tjekker for alt, hvad der er muligt, udelukker alvorlige misdannelser, tjekker for ganespalte mm.  Det er altså ikke en direkte undersøgelse af kromosom fejl. 
Jeg håber dette besvarer dit spørgsmål, ellers skriv endelig igen
bedste hilsner Susanne, jordemoder
Besvaret 7 måneder siden  •  af Susanne Haugaard Kristensen

Log venligst ind for at besvare