Du er her:min barsel»Mælken vil ikke løbe til | min barsel

Mælken vil ikke løbe til Besvaret

Kære Annemaia

Jeg håber, at du kan hjælpe mig med et godt råd.

Jeg har født min søn ved kejsersnit for næsten tre døgn siden. Vi var selvfølgelig indlagt efter fødslen pga kejsersnit, og det endte med at vi måtte blive på hospitalet længere, fordi vores søn ikke tog på som han skulle.

Derfor skulle han have modermælkserstatning, sagde de - og det fik han så. Jeg er rimelig fortvivlet, for jeg vil så gerne selv amme mit barn.

Min mand står klar med mere modermælksersatning og siger, at jeg sulter vores barn, fordi jeg gerne vil vente på at min egen mælk løber noget mere til og det stresser mig helt vildt.

Hvor længe kan vi vente?

Vores søn har fået modermælkserstatning nogle gange, men jeg er jo bange for, at min mælkeproduktion ikke vil kunne følge med, jo mere mme vi giver ham.

Vores søn lader til at have det fint, men hvad skal vi gøre fremadrettet?

Er der noget jeg kan gøre for at øge mælketilstrømningen?

Vh,

En fortvivlet mor
 •  Spurgt 6 år siden  •  af Sandi

1  Svar

Kære fortvivlede mor

Først og fremmest, et stort og hjerteligt tillykke med din lille søn. Jeg håber I havde en god fødselsoplevelse. 

Det lyder ikke så rart, at din mand siger at du sulter jeres barn, det kan jeg godt forstå du bliver ked af det og stresset over. Det vil jeg gerne vende tilbage til.

Jeres amning lyder udfordrende lige nu og heldigvis er der masser af ting du kan gøre, for at få amningen godt igang. Først, lidt om mælkeproduktion og erstatning.

Allerede fra midten af graviditeten producerer kroppen råmælk, så der er mælk klar til når barnet bliver født. Efter fødslen ændrer hormonerne sig og mælken falder til. Nogle mødre oplever at få brystspændinger, andre oplever det ikke. Det sker ofte efter 2-3 dage. Når man har fået kejsersnit, kan mælkens komme være lidt forsinket. Det betyder at der kan være nogle dage, hvor barnet har brug for lidt ekstra mælk. Nogle mødre bruger donormælk fra sygehuset, andre supplerer lidt med erstatning. Det kan føles rigtig svært, og man kan som mor føle at man ikke slår til. 

For nogle mødre kan det være en hjælp at huske på, at det ikke er erstatningen, som afholder jer fra at amme lige nu. Det handler om at kroppens hormoner skal følge med, efter kejsersnittet. Det er en midlertidig supplering, som hjælper jeres søn med at trives, indtil mælkens komme, har indhentet det forsømte.

Der er flere måder at supplere sit barn på som kan hjælpe til at bevare barnets fokus på brystet. Det kan være ved hjælp af kop, ske eller måske et sondesystem, hvor barnet får al sin mælk ved brystet. Hvis man vælger at bruge sutteflaske kan det være en idé at benytte den metode som hedder Paced bottle feeding sammen med et lille suttehoved.

For at vurdere om barnet har brug for ekstra mælk, kigger man på barnets vægtøgning samt våde bleer og bleer med afføring. De fleste sygehuse udleverer en folder, hvor man kan se hvordan barnets bleer skal være og sundhedsplejersken kan hjælpe med at veje barnet. Hvis barnet tager på som det skal og har våde og beskidte bleer, tyder det på at barnet får den mælk det har brug for. Hvis barnets vægtøgning ikke er tilstrækkelig, kan man overveje at malke ud og tilbyde mælken på kop eller ske. Er vægtøgningen meget lav eller taber barnet sig, kan det være nødvendigt med større mængder mælk som supplering i en periode. 

For at støtte op om mælkens komme, er der flere ting du selv kan gøre:
Hud-mod-hud
Hud-mod-hud er meget vigtig for mælkeproduktionen, tilknytningen og barnets krop og sind. Duft ham, nus ham, kys ham. Når I tilbringer tid sammen hud-mod-hud, bliver I begge trygge, udveksler kærlighed, nærvær og de gode hormoner får et boost. Vi ved at hud-mod-hud hjælper barnet til at holde en god temperatur, hjerterytme, blodtryk, blodsukker og vejrtrækning. Derudover hjælper hormonerne til at booste mælkeproduktionen. Mange mødre oplever også at tiden hud-mod-hud hjælper dem til at opdage tegnene på sult tidligt, hvorved de ammer hyppigere og derved også støtter op om mælkeproduktionen. 

Amme hyppigt
Mælkeproduktionen stimuleres både af kroppens hormoner, men også af barnets stimuli af brystet. Ved at amme hyppigt, hjælper I sammen til at etablere en sund og rigelig mælkeproduktion. At amme barnet når det har lyst og viser behov for det, kaldes friamning. Det anbefaler jeg altid. Der er dog nogle børn som sover lidt for godt, eller skal have hjælp til at få den mælk de har brug for. Det kan derfor være en god idé at amme minimum hver 2.-3 time om dagen og minimum hver 3.-4. time om natten i barnets første 4 uger. 

Mindske smerter
Smerter efter et kejsersnit kan tage flere uger om at fortage sig. For kroppen er smerte en stress, og kan hæmme nedløbsrefleksen og mælkeproduktionen. Derfor kan det være en god idé at tage smertestillende og sørge for at bruge nogle gode ammestillinger som ikke belaster arret. Nogle mødre er glade for at amme liggende, andre er glade for tvillingestillingen, hvor barnet ligger ud under moderens arm. 
Nogle mødre er glade for at få lidt massage ved nakken, skuldrene eller fødderne for at få velvære og lindre smerter og spændinger.

Mindske stress
Når man skal etablere amningen, er det rigtig vigtigt at man holder stressen for døren. Stress hæmmer mælkeproduktionen og gør den første tid som ny mor meget sværere. Det er tid til at blive i barselsboblen, nyde hinanden og fejre det lille barns komme. Mange familier har glæde af at udsætte eller begrænse barselsbesøgene til alle i familien er klar til det. 
En anden ting, kan være en mental stress, hvis fødslen har været svær. At få talt ud om det, igen og igen kan hjælpe tankerne videre, nogle gange med den jordemoder man har haft med under sin fødsel. 

Far
Når amningen er vigtig, er støttenetværket fra familie og venner udslagsgivende for ammeoplevelsen. Jeg vil foreslå dig, at få talt med din mand om hvad han kan gøre for at støtte op om amningen, fortæl ham hvor meget det betyder for dig og bed ham have tillid til dig og amningen. 
Her er nogle idéer til hvordan han kan støtte dig omkring amningen:
- Finde mad og drikke til dig, hjælpe med at få lagt barnet godt ved brystet, hjælpe med at holde barnet vågen og aktiv ved brystet, massage af din nakke og skulre, finde puder til støtte, støtte når amningen er svær, hjælpe til at løse udfordringer og finde viden.

Og nogle idéer til hvordan han kan være sammen med jeres søn udover måltiderne:
- Hud-mod-hud, bleskift, bad, leg, hygge, babymassage, bøvsning, bære i slynge, præsentere baby for familie og venner mv.

Fars støtte er uvurderlig, og hvis han er bange for jeres søns trivsel eller ikke kender til amningens fordele, er det vigtigt at få talt om. Måske kan I tage udgangspunkt i denne folder fra ammenet.dk

Jeg håber idéerne her kan hjælpe jer videre herfra. 

Kærligst Annemaia

Besvaret 6 år siden  •  af Annemaia Møller
Redigeret 6 år siden

Log venligst ind for at besvare