Kan min mand tage barsel senere, samtidigt med mig? Besvaret

Kære Anne,

Er det kun de første 14 dage af barnets liv, at mor og far kan være på barsel samtidigt? 

Jeg blev færdiguddannet lige inden min barsel begyndte og er derfor på barsel som ledig. Min mand er ansat i et barselsvikariater og holdt sine 14 dages barsel sammen med mig.

Vi kunne godt tænke os, at han fik en ekstra måneds barsel, når hans vikariat er slut (der vil barnet være knap 7 måneder gammel). Kan det lade sig gøre, at vi begge da er på barsel, selvom han ellers ville være på dagpenge, fra at vikariatet udløber (såfremt han ikke finder et job forinden). Og hvis det kan, skal det så være med det samme efter vikariatet er slut, eller må han gerne bruge den første måned på at søge jobs som en almindelig dagpengemodtager og så tage en måneds barsel derefter? 
Og hvis det kan lade sig gøre, hvor skal vi så registrere det, sådan at jeg stadig får barselsdagpenge, mens han tager sin barsel.

 •  Spurgt 2 år siden  •  af Sofia1009

1  Svar

Hej Sofia,

Tak for dit spørgsmål.

Som udgangspunkt må I gerne holde barsel samtidigt og også i forlængelse af hinanden.
Vær opmærksom på, at hvis far holder en del af de 32 ugers forældreorlov med barselsdagpenge, forkortes din forældreorlov med barselsdagpenge tilsvarende.

Det der er specielt ved fars situation er den ledighed der opstår inden for de første 46 uger efter fødslen. Hvis han ikke holder forældreorloven i direkte forlængelse af ansættelsens ophør (det vil sige inden han melder sig ledig i sin A-kasse og modtager arbejdsløshedsdagpenge), har A-kassen formentlig en holdning til om han kan holde forældreorlov som ledig. Det kan A-kassen vejlede nærmere om.
Hvis man er ledig, kan man kun holde orloven inden for de første 46 uger efter fødslen.


I jeres konkrete situation vil jeg anbefale far at kontakte både Udbetaling Danmark på tlf. 70 12 80 64 og hans A-kasse for at få individuel og konkret rådgivning og vejledning.
 
Hvordan en evt. forældreorlov skal håndteres rent praktisk, afhænger af om han holder forældreorloven i direkte forlængelse af ansættelsens ophør (og i den situation betragtes som lønmodtager) eller på et senere tidspunkt inden for de første 46 uger efter fødslen (hvor han har status som ledig). Processen kan han få afklaret ved Udbetaling Danmark.

De bedste hilsner
 
Anne Line fra Barselseksperten.dk
Besvaret 2 år siden  •  af Anne Line Richardt

Log venligst ind for at besvare