Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Lad barnet sove igennem - også om dagen
lørdag, 20 januar 2018

Lad barnet sove igennem - også om dagen

Skrevet af 

Hvis nu mit barn sover 4 timer til middag, så kan det da ikke sove i nat, kan det?? Jo! For søvn avler søvn lyder det fra læge Vibeke Mannicke. Det er en myte, at middagsluren ødelægger nattesøvnen. Tværtimod, lyder det fra lægen. 

 
 


Undersøgelser viser, at helt op mod halvdelen af alle forældre i Danmark enten forkorter deres barns middagslur, eller forsøger at få det lidt større barn til at springe middagsluren over. Det sker af frygt for, at det vil komme til at gå ud over nattesøvnen.

Men faktisk forholder det sig omvendt. Middagsluren er faktisk en forudsætning for, at barnet sover godt om natten. Det mener i hvert fald læge og forfatter Vibeke Mannicke der har forfattet bogen Børns søvn – din lille sovetryne.

Hvis ikke barnet får sovet tilstrækkeligt til middag, så når det at blive overtræt om eftermiddagen og om aftenen og det stresser kroppen. Når stresshormonet kortisol stiger, betyder det, at barnet har endnu sværere ved at falde i søvn. 

Men det drejer sig også om at se på barnets samlede søvnbehov på et døgn, mener Vibeke Mannicke. Hun mener, at mange forældre undervurderer barnets søvnbehov og at rigtig mange børn er i kronisk søvnunderskud.

Barnet har ofte brug for langt mere søvn, end det i virkeligheden får. For et barn på 1-6 måneder drejer det sig om 14-15 timers søvn i døgnet. For det 6-12 måneder gamle barn drejer det sig om ca. 14-15 timer, og for det 1-3 årige barn; 12-14 timer. Middagsluren skal være en del af det samlede søvnregnskab.

Små børn, og nogle børn helt op til 5 års alderen, har brug for en middagslur, men også brug for ikke at blive vækket af deres middagslur lyder det fra Vibeke Manniche. Dette gælder ikke mindst når de er i institution, hvor børnenes søvn af og til giver anledning til uoverensstemmelser mellem forældre og personalet fordi forældrene gerne vil have middagsluren afkortet.

Men problemet er, at hvis barnet eksempelvis bliver vækket efter en times søvn, vil barnet typisk være midt i den dybe søvn, og derfor vil barnet højst sandsynlig være mere pyldret om eftermiddagen og om aftenen end hvis det havde fået sin søvn, og med det resultat til følge, at barnet bliver overtræt og har endnu sværere ved at falde i søvn om aftenen. 

Langt de fleste institutioner har dog en klar søvnpolitik, hvor de er helt tydelige om ikke at ville vække børnene. Vibeke Manniche sammenligner dét at bede pædagogerne om at vække børnene midt i en nødvendig middagslur med at bede dem om at give barnet halvt så meget mad, som det har brug for. Eller værre endnu; slet ingen.

Søvnen er nødvendig for barnets samlede søvnbehov, men den er også en nødvendig pause i en travl og krævende hverdag – og derfor skal den hverken skippes eller forkortes, mener hun.

Du kan købe Vibeke Mannickes bog om børns søvn her 


Kilde: Livsstil TV2.dk: Læge: Du skal ikke afbryde dit barns middagslur