Du er her:min barsel»Nyheder»Antidepressiva under graviditet: Behov for afbalanceret tilgang, viser ny undersøgelse
mandag, 22 juli 2024

Antidepressiva under graviditet: Behov for afbalanceret tilgang, viser ny undersøgelse

Skrevet af 

Antidepressiva under graviditet: Ny dansk undersøgelse fremhæver behovet for afbalanceret behandling. 

En ny undersøgelse har kastet lys over en bekymrende sammenhæng mellem brugen af antidepressiva under graviditeten og børns mentale helbred.

Studiet, som er baseret på data fra danske registre, har undersøgt, hvordan eksponering for antidepressiva, især selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI), under fosterstadiet kan påvirke risikoen for udvikling af psykiske lidelser som angst og depression hos børn.



Antidepressiva og graviditet: En udfordrende balance

Antidepressiva, især SSRI, er almindeligt foreskrevet til gravide kvinder, der lider af depression. Disse medikamenter hjælper med at regulere humøret ved at øge mængden af serotonin i hjernen, et kemisk stof der påvirker følelser og stemningsleje. Men brugen af disse medikamenter under graviditet har længe været et kontroversielt emne på grund af potentielle risici for fosteret.

Den nye danske undersøgelse, der fulgte børnene op til de blev 22 år, fandt en øget forekomst og tidligere debut af følelsesmæssige forstyrrelser og brug af antidepressiva blandt børn, der var blevet eksponeret for SSRI i fosterstadiet. Sammenlignet med ikke-eksponerede børn, eller børn hvis mødre havde psykiske lidelser men ikke tog medicin under graviditeten, havde disse børn en højere risiko for at udvikle angst og depression.

Selvom resultaterne er slående, understreger forskerne, at studiet ikke entydigt kan afgøre, hvilken rolle antidepressiva spiller i udviklingen af psykiske lidelser hos børnene. Brug af antidepressiva efter fødslen blandt både fædre og mødre var også forbundet med en øget risiko, hvilket indikerer, at arvelige faktorer og miljøet kan spille en væsentlig rolle.

Et modargument til disse fund påpeger, at studiet ikke fuldt ud tager højde for effekten af ubehandlede depressive symptomer hos gravide. Ubehandlet depression kan også have alvorlige konsekvenser for både moderen og barnet, herunder dårlig fødselsudgang og manglende binding mellem mor og barn. Derfor advarer forskerne mod at skabe unødig skyldfølelse hos kvinder, der har behov for medicinsk behandling under graviditeten.


Anbefalinger for behandling

På baggrund af disse fund anbefaler eksperter generelt psykoterapi frem for medicinsk behandling til gravide, når det er muligt. Psykoterapi kan være en effektiv måde at behandle milde til moderate depressive symptomer uden at udsætte fosteret for potentielle risici ved medicin.

Imidlertid er der tilfælde, hvor medicinsk behandling er nødvendig. Det er vigtigt, at kvinder i disse situationer modtager omhyggelig vejledning og støtte fra sundhedspersonale for at sikre den bedst mulige udgang for både mor og barn.

Denne undersøgelse bidrager til en voksende mængde forskning, der undersøger de komplekse forhold mellem moderens mentale helbred, brugen af antidepressiva under graviditeten og barnets udvikling. Mens resultaterne fremhæver en potentiel risiko, er det afgørende at afveje disse fund mod de alvorlige konsekvenser af ubehandlet depression.

Yderligere forskning er nødvendig for at forstå de fulde implikationer og for at udvikle optimale behandlingsstrategier for gravide kvinder med depression.

Kilde: Psykiatrifonden, juni 2024