Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Bondo: Fød hjemme selvom du bor i Danmark
tirsdag, 10 januar 2017

Bondo: Fød hjemme selvom du bor i Danmark

Skrevet af 
Skal du føde hjemme eller på et hospital? Hvis du er opvokset og bor i Holland, er sansynligheden for at du svarer, at du skal føde hjemme 10 gange så stor, som hvis du er opvokset og bor i Danmark.

Der er store nationale kulturforskelle på, om gravide foretrækker at føde hjemme eller på hospitalet. Herhjemme i Danmark foregår kun en forsvindende lille del af fødslerne i hjemmet, nemlig 1.5 %. Antallet af hjemmefødsler er svagt stigende, men det ligger langt under niveauet for hjemmefødsler i Holland, som på mange andre måder ellers har meget tilfælles med Danmark, kulturelt set. I Holland er det nemlig 16 % af alle fødsler, der foregår i hjemmet. 

En del af denne forskel handler om forskellige organisering af sundhedsvæsnet i hhv Danmark og Holland. Mens det i Danmark er gratis at føde på hospitalet, så er det i Holland ikke gratis at føde på hospitalet, med mindre der er tale om en kompliceret graviditet eller fødsel. At skulle føde anses i Holland ikke for at være noget, der nødvendigvis hører hjemme blandt syge mennesker på et hospital.

Herhjemme skal man gå til lægen som det første, når man opdager en graviditet - og dermed sammenkæder vi fra start det at være gravid med noget risikofyldt og lægekrævende, istedet for noget naturligt, og noget, som kvindens krop er bygget til at kunne klare.

Måske gør det også en forskel, at hollandske kvinder skal betale et par tusind kroner for at føde på hospitalet, hvis der ikke er en medicinsk årsag til det. 

Læs også: Flere vælger hjemmefødsel

Hjemmefødsler er ikke kun for hippier

Det lyder måske som noget mærkeligt øko-hippie-agtigt, det der hjemmefødsel. Noget risikofyldt, som man kun kan gennemgå med fare for både sig selv og sit barn. Men faktisk er det i følge Jordemoderforeningens formand Lillian Bondo - og den jordemoderfaglige forskning - samt praksis - absolut en god idé at føde hjemme, hvis den gravide er sund og rask og har haft en normal graviditet.

Bondo kunne godt tænke sig, at halvdelen af alle fødsler foregik i hjemmet istedet for de dyre og ofte risikofyldte hospitalsfødsler, som vi i Danmark ofte har for vane at tænke på som den bedste fødselsmulighed. 

Tryghed ved hjemmefødsler

Hvis den gravide har en ukompliceret graviditet, er sund og rask og barnet fødes til tiden, så er det fuldt ud lige så sikkert at føde hjemme, som at føde på hospitalet. Faktisk er der øget risiko for medicinsk indgriben i fødslen, hvis den sker på en fødegang, for her er der ofte stressfaktorer tilstede som gør den fødende utryg og dermed stiger behovet for blandt andet vestimulerende drop. 

Føder man hjemme, er det stadig med en jordemoder tilstede, for de kaldes ud fra hospitalet og hjem til den fødende. Der er også mulighed for både fødekar og ilt ved en hjemmefødsel - du kan læse mere hos Forældre og Fødsel.
Endelig kan man også vælge en privat jordemoder og eventuelt også en doula - du kan læse mere i vores jordemoder-guide og i doula-guide.

Læs også: Overvejer du en hjemmefødsel?

Kilde: DR.dk: Hjemmefødsler er 10 gange mere almindelige i Holland