Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Tips og ideer»Hjælp! Min baby har fået lus!

Hjælp! Min baby har fået lus!

Skrevet af 

Man sidder lige så hyggeligt og ammer den lille baby på 4 mdr. i yndlingslænestolen. Alt er idyl. Indtil der pludselig kravler et lille, modbydeligt krapyl henover issen på den lille engel. Flad krop. 3 mm lang. 6 ben. Baby har lus. Kan det passe?

Ja, det kan det. Alle mennesker uanset alder kan få lus. Det er også en skrøne, at rødhårede ikke kan få lus, ligesom nuttethed heller ikke afholder dit søde barn fra plagen. Faktisk kan lusene skifte farve alt efter deres værtspersons hårfarve. Varierende fra helt lyse, nærmest gennemsigtigige til helt mørke.  

Den eneste måde helt at undgå at blive smittet med lus er at holde håret kortere end 0,5 cm. Så hvis din baby pludselig har beboere under kysen, så skal du ikke blive alt for forskrækket. Det bliver sansynligvis ikke sidste gang, du skal behandle dit barn og dig selv for lus, for det er en meget almindelig og ufarlig begivenhed at blive smittet med lus.

Vær blid, men grundig

Når du skal behandle for lus, så husk at være blid i din behandling. Dit lille barns hud er ømskindet og tynd, så tættekam skal bruges meget forsigtigt, men grundigt. Det tager tid, og da lus ofte rammer flere i samme hus, så skal du kigge efter lus og luseæg i resten af husets beboere. Du gør også klogt i at give besked blandt dem, I har været sammen med indenfor de sidste 2 uger, da det sandsynligvis er her, I er blevet smittet.

Vær ikke flov. Der er ingen forbindelse mellem hovedlus og hygiejne, så bare fordi I har lus hjemme hos jer, betyder det ikke, at din baby eller dit hjem er beskidt. 

Bekæmpelse af lus

Lus kan ikke flyve eller hoppe. Det er lopper, der hopper, og lopper er noget ganske andet kravl. Lus vandrer fra hårstrå til hårstrå. Lus kommer kravlende fra deres vært, hvorefter de lægger æg i håret på deres nye værtsfrisure. Lusene lægger æg, der udvikler sig til nye lus. Æg til æg-cyklus varer ca. 3 uger. De formerer sig altså hurtigt, så du skal igang med behandlingen samme dag, du opdager dem.

Derefter skal du indstille dig på at skulle kæmme hveranden dag i 14 dage, så du kan være helt sikker på, at alle lus og luseæg er væk.

Du kan vælge at bruge to forskellige former for behandling. Enten med et lægemiddel eller med medicinsk udstyr. Lægemiddel vil sige noget giftigt, som du skal købe dig til. Medicinsk udstyr er alt andet; tættekamme, naturlige olier, silikone-baserede produkter, andre fedt-former, suge-udstyr, elektriske luse-dræbere og diverse andre genstande og hjælpemidler til lusebekæmpelse. Du kan læse en masse om de forskellige midler på nettet, hver luseepidemi bringer nye ideer med sig.

Du kan prøve disse produkter som er fri for parabener og er 100 % vegansk

Gift eller ej?

Undgå at bruge lægemidler til behandling af dit lille barn. Sundhedsstyrelsens retningslinier er, at behandling med lægemidler mod lus ofte ikke virker på grund af resistens, og desuden frårådes brug af lægemidler mod lus til børn under to år, uden at man har været igennem en lægekonsultation. Derfor er anden behandling tilrådeligt. Grundighed og gentagen kæmning over længere tid anses som det mest effektive våben i kampen mod lus hos en baby. 

Gælder det større børn, er der mange forældre der har fine erfaringer med at bruge hjemmelavet lusemiddel, se video her, med 1 del husholdningssprit og 2 dele balsam, som man blander sammen og fordeler i håret og lader sidde under en tætsluttende plasticpose en halv time. Herefter kæmmer man de døde lus og æg ud. Og fortsætter med at kæmme hveranden dag i 14 dage.

Man kan også bruge balsam alene, for lus sidder stille, mens der er balsam i håret. Endelig kan man bruge teatree-olie, olivenolie og fx kokosolie til at kvæle lusene  - og nogle siger, at det også holder lusene væk på længere sigt at bruge forskellige aromatiske olier i håret dagligt. Olien tager dog ikke altid æggene, så det handler om at kvæle de lus der er ved hjælp af olien og at kæmme dem ud af håret, efterhånden som deres æg klækkes. 

Sundhedsstyrelsen om behandling af lus

Sundhedsstyrelsen har følgende råd og retningslinier om behandlingen af lus:
  • Behandling består af kæmning alene eller brug af lægemiddelgodkendt luseshampoo og efterfølgende kæmning. Kæmning er en effektiv, billig og uskadelig metode til at fjerne lus. Metoden kræver, at man er meget omhyggelig, og at kæmningen gentages hver anden dag i en periode på 14 dage. Kæmmevejledning kan findes på Skadedyrlaboratoriets hjemmeside, www.phil.dk
  • Resistens mod insektgiftene i luseshampoo er udbredt. Anvendes luseshampoo, skal brugsanvisningen følges nøje, og effekten skal kontrolleres. For at sikre, at alle levende lus er døde, foretages efterfølgende kæmning.
  • Kun personer med lus skal behandles.
  • Kamme, børster, huer og lignende kan enten lægges i sulfovand eller vaskes i vaskemaskine, lægges i fryseren eller isoleres i 48 timer.
  • Forældrene har ansvar for forebyggelse og behandling af lus. Personalet i daginstitutioner og den kommunale sundhedstjeneste er behjælpelig med råd og vejledning.
  • Lusemidler bør ikke benyttes af børn under 2 år uden lægens anvisning.
  • Barnet må først komme i institution igen, når behandlingen er iværksat, og hvis personalet opdager lus hos et barn, kan barnet ikke sendes hjem af den årsag

Få flere gode råd om lusebehandling God lusejagt!


Kilder: Sundhedsstyrelsen om lus
Kilde: Netdoktor om lus

Skrevet af