Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Corona presser familierne

Corona presser familierne

Skrevet af 

Det gælder langt de fleste af os. Vi er blevet tvunget til at stoppe op og være sammen, - hele tiden.

Personligt har jeg været hjemme nu i halvanden uge og aflyst alle fysiske sessioner, undervisning og private planer foreløbigt resten af marts, og jeg er langt fra den eneste. Vi er blevet bokset inde og de sociale medier svømmer allerede over af satire om forældre, der er ved at blive sindssyge.
 
Der er pres på nu. På flere planer og nok at bekymre sig om. Bliver vi syge? Hvor lang tid fortsætter det her? Hvad kommer det til at betyde for den private og samfundsmæssige økonomi? Samtidig skal vi have familien godt igennem krisen, børnene skal beroliges, aktiveres, hjemmeskoles, arbejdet  og parforholdet skal passes og plejes.
 
Flere familier render konstant rundt og tager temperaturen på hinanden, fordi feberen raser derude. Men i denne tid kan det også være nødvendigt at tage den overordnede temperatur på familien i det hele taget. Mærke pulsen, stemningen og lægge mærke til, hvad der sker, når vi er så meget sammen, som vi er nu. Når der er pres på, bliver nogle ting tydeligere, nemmere at se.
Så hvordan står det egentlig til i din familie?
 
Trives du med det familieliv, du lever? 
Det kan være svært at mærke i en travl hverdag, hvor vi kører i den velkendte travle rutine og hele tiden skal forholde os til andre mennesker og ting, vi skal nå eller ikke nåede. Her bliver det næsten kun muligt at forholde os til det næste skridt eller punkt på vores to-do-liste og sådan kan vi have en tendens til at fortsætte med at leve et liv, vi egentlig ikke trives med, uden at få gjort noget ved det.
 
Men nu er pauseknappen trykket i bund og vores familieliv stirrer os lige i øjnene.
 
Hvad ser du?
Hvornår bliver du presset?
  • Når humøret i familien er for tungt? Eller konfliktniveauet for højt?
  • Når der er for mange ting at se til og du ikke føler, at du slår til nogen steder?  
  • Når uvisheden om, hvor vi ender, bliver for skræmmende at tænke på?
Hvad kunne der være brug for? Hvad har du brug for?  
  • En lettere tone i familien? At have en større nysgerrighed på hinanden i konfliktsituationerne?
  • Færre ting at forholde sig til? Et lavere tempo eller lavere forventninger?  
  • Ro til dig selv, større nærvær eller mere leg og sjov i familien?

Ja tak, tænker du måske? Men hvordan? Og særligt lige nu.
 
Det er særligt svært lige nu. Men aldrig har det været vigtigere at vise børnene vejen. Vi er selv nødt til at prøve at være den forandring, vi ønsker at se. Fra øjeblik til øjeblik. Situation til situation. Fordi vores børn gør, som vi gør og ikke som vi siger. Som lederne i familien må vi gå forrest og vise, hvordan vi kommer til at leve et liv i overensstemmelse med det, familien har brug for. Det er sådan, vi kommer styrket gennem krisen.

Følg familieterapeut Mikkel Hørby på Instagram: Mikkel Hørby Familieterapeut

 

Skrevet af