Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Stigning i antallet af hjemmefødsler
torsdag, 07 marts 2013

Stigning i antallet af hjemmefødsler

Skrevet af 

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at stadig flere kvinder ønsker at føde hjemme. Antallet af hjemmefødsler har ellers været stabilt på ca. 600 hjemmefødsler om året, men fra 2010 steg tallet med 20 % til 720, og igen i 2011 til 840 hjemmefødsler.

Det stigende antal hjemmefødsler hænger muligvis sammen med at stadig flere fødeafdelinger bliver lukket. Især Region Sjælland har mærket en stigning i hjemmefødsler, hvor blandt andet Slagelse Sygehus har lukket sin fødeafdeling for et par år siden.

Netop afstanden til fødetstedet synes at være en afgørende faktor. De vordende mødre er ofte bange for, at de ikke kan nå frem, eller også kan de ikke lide tanken om at skulle køre så langt når fødslen er i gang.

Men den fødende har også brug for ro og nærhed, mener Susanne Warming, der i mange år har arbejdet med hjemmefødsler. Mange fødende oplever nemlig, at de bliver stresset på de store fødeafdelinger, når jordmødrene må gå fra fødestue til fødestue. Ved en hjemmefødsel har de jordemoderen ved deres side hele tiden. 

Antallet af fødeafdelinger er faldet fra 30 fødeafdelinger i 2009 til 24 fødeafdelinger i 2011.