Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»D3-vitamin dråber trækkes tilbage
lørdag, 23 juli 2016

D3-vitamin dråber trækkes tilbage

Skrevet af 

Fødevarestyrelsen advarer nu mod et produkt med D3-vitamindråber af mærket "Inno Pharma", efter at en analyse af indholdet har vist et stærkt forhøjet indhold af D3-vitamin. Indholdet af D3-vitamin er så højt, at det kan medføre opkast, hovedpine, kronisk forgiftning, kramper, nyresvigt samt give en forhøjet udskillelse af calcium. 

D-vitamin er vigtigt for især immunforsvaret og kroppens knogleopbygning. Kroppen danner selv D-vitamin når den udsættes for eksponering af sollys, men generelt får vi der bor på de nordlige breddegrader for lidt sollys til at dække behovet for D-vitamin. I hvert fald i de måneder hvor solen står lavt på himlen. Derfor anbefales det, at bruge solen - med omtanke, når solen skinner, at spise tilskud af D-vitamin og at spise en kost der er rig på D-vitamin.

Men da da det frarådes, at spædbørn eksponeres for direkte sollys på huden, anbefales det i stedet af Sundhedsstyrelsen, at spædbørn får tilskud af D-vitamin dråber, sådan at de får dækket deres behov for D-vitamin. Det er især børn i alderen to uger til to år der rådes til at indtage vitamintilskuddet.

Men nu advarer Fødevarestyrelsen om produktet af mærket Inno Pharma, som ved en analyse af en flaske har påvist et D3-vitaminindhold på 150 µg/dråbe, i stedet for 2 µg/dråbe. Altså hele 75 gange højere end deklareret. Flasken blev indleveret, efter et barn blev indlagt med symptomer på D-vitamin-forgiftning. 

Produktet, som typiske bruges til mennesker med D-vitamin-mangel, samt af småbørnsfamilier er distribueret via Helsam og er også solgt på nettet og til Matasbutikker i hele landet, ialt er der tale om 500 flasker.

Fødevarestyrelsen opdaterer løbende andre salgssteder via deres hjemmeside her.

Hvis du har købt D-vitamindråber af mærket Inno Pharma skal du holde øje med eventuelle forgiftningssymptomer og smide flaske ud, eller levere den tilbage til den butik, som den er købt.
Kontakt Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34, samt Giftlinjen, tlf. 82 12 12 12

De skadelige dråber af mærket Inno Pharma D3-dråber er solgt i 10ml glasflaske.

Beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Kühn Hove understreger, at det kun er netop dette produkt, der er farligt. Alle andre typer D-dråber er gode nok. Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at man giver børn mellem to uger og to år en daglig dosis D-vitamin.

Symptomerne ved forgiftning kan være, at barnet er pylret med tiltagende gylpetendens, utilpashed eller gråd, sløvhed, for ringe vægtøgning, opkastning og forstoppelse. Såfremt barnet har et eller flere af disse symptomer, skal man kontakte læge eller vagtlægen.