Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Børn opfanger sociale spilleregler tidligt
tirsdag, 22 december 2020

Børn opfanger sociale spilleregler tidligt

Skrevet af 

Samarbejde, omsorg og hjælpsomhed, er nogle af de værdier vi som forældre forsøger at videregive til vores børn, så børnene opfører sig hensigtsmæssigt i relation til andre. En gennemgang af seneste års studier, som er offentliggjort i Child Development Perspective, viser at disse måske iboende værdier kan blive forstærket og dyrket fra barnet er ganske lille.

Helt små børn, der ikke engang har udviklet det talte sprog, vil gerne samarbejde, give omsorg og hjælpe andre, viser en gennemgang af flere studier om forskning på området, - noget som mange forældre helt sikkert kan nikke genkendende til hos deres helt små. 

Vi forældre har således rig mulighed for at påvirke og forstærke vores barns sociale adfærd fra en meget tidlig alder. Studier viser, at børn helt ned til 13-15 måneders alderen er meget villige til at hjælpe andre, især hvis de bliver opfordret til det på en positiv måde.

Hele 75 % af børnene i denne aldersgruppe hjælper, hvis de bliver gjort opmærksom på, at nogen har brug for hjælp. F.eks "Hov, hun tabte skovlen, kan du give den til hende?"

Det der gør den store forskel på om børnene har tendens til at være mere hjælpsomme overfor deres medmennesker er, om børnene er blevet opfordret til at være hjælpsomme af deres forældre eller andre tætte relationer og omsorgsgivere. Det vil sige; om børnene er blevet gjort opmærksom på det og har set omsorgspersonerne være forbillede for de positive værdier.

Studierne viser også, at det ikke er gavnligt, at bruge en masse ord og en masse forklaringer, og derfor skal man skrue ned for ordstrømme og forklaringer og skrue op for handling (jeg viser dig hvordan/jeg er med dig), når man prøver at påvirke sit barn til positiv social adfærd. F.eks: "Kom, jeg går med dig hen for at give hende skovlen".

Hvis du vil læse mere, kan du finde mere om forskningen her: Prosocial Behavior in Infancy: The Role of Socialization

Kilde: Nopa: Nyt studie viser, hvordan forældre kan præge helt små børns adfærd positivt